A Vivienvíz Kft. a saját telephelyén működő, illetve független akkreditált laboratóriumban is bevizsgáltatja a Lupilu szénsavmentes ásványvizeket annak érdekében, hogy csak élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan, az előírásoknak maradéktalanul megfelelő palackozott ásványvizek kerüljenek forgalomba - közölte a cég.

A most visszahívott, 2018. március 27-én gyártott Lidl Lupilu sajátmárkás termékek - az ásványvízről itt láthat képet - az áruházlánc saját hatáskörben végzett felülvizsgálata során mutattak eltérést. A tétel tökéletes minősítést szerzett a Vivienvíz Kft. által korábban elvégeztetett, független akkreditált mikrobiológiai vizsgálat alkalmával. A társaság felelős gyártóként az ellentétes tartalmú vizsgálati eredmények miatt hozta meg döntését, melynek értelmében az érintett tételt visszahívja. Ugyanakkor az Országos Közegészségügyi Intézettől is kontrollvizsgálatot kért az egymásnak ellentmondó értékek miatt.

A cég saját laboratóriumában a sajátmárkás terméket a gyártás során 3 óránként ellenőrzik, valamint a késztermékeket rendszeresen vizsgáltatják akkreditált laboratóriumokban is. A gyártás esetén minden tételnek akkreditált mérési eredménnyel kell rendelkeznie.

Szárnyal a Vivienvíz

A Vivienvíz Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában  van, a céget 2015-ben jegyezték be, a bicskei ásványvízgyártó infrastruktúráját vásárolták meg. A cég rendkívül sikeres évet zárt a 2017-es beszámolója szerint, a nettó árbevétele 259 millióról 646 millió forintra, az adózott eredménye 29 millióról 264 millió forintra nőtt. A kft. saját tőkéje 703 millió forint.

A Lidl Magyarország saját minőségbiztosítási rendszerének megfelelően, véletlen mintavételezés alapján külső laboratóriumban is bevizsgáltatja a polcaira kerülő termékeket. Egy ilyen ellenőrzés során az áruházlánccal szerződésben álló laboratórium a gyártó ellenőrzési eredményeitől eltérő értékeket mutatott ki a 27.03.2019-es minőség-megőrzési idejű, literes Lupilu szénsavmentes ásványvíznél.

Bár a gyártó akkreditált laboratóriumi vizsgálatának mikrobiológiai eredménye teljes mértékben megfelel a jogszabályokban rögzített élelmiszer-biztonsági követelményeknek, a társaság menedzsmentje úgy döntött, hogy visszahívja a terméket a boltok polcairól.

A szakorvosi vélemények szerint egészséges szervezetben jellemzően nem okoz problémát a Lidl vizsgálata során talált baktérium, amely a környezetben, vizesblokkokban, sőt, az emberi bőrön is jó eséllyel jelen van. A termék áprilisban került az áruház polcaira, és azóta semmilyen visszajelzés, vagy panasz nem érkezett sem a Lidl Magyarországhoz, sem pedig a palackozó üzemhez.

Képünk illusztráció.