A képviselő-testület évek óta dolgozik azon, hogy rendezni tudja, a már az ötlet megszületése pillanatától kudarcra ítélt, egykori görög falu sorsát. Ezt a helyi szabályozási terv módosításával kívánják elérni – derül ki a balatonfured.hu honlapon olvasható írásból. E szerint ugyanis a területen a jelenlegi 30 százalékról 10 százalékra csökkenne a beépíthetőség, a terület fele pedig közpark besorolást kapna.

A város önkormányzatának honlapja szerint így „a teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően”.

A helyhatóság már jó ideje dolgozik azon, hogy megszabaduljon az építészetileg vállalhatatlan, a funkcióját rég elvesztett ingatlanegyüttestől. Bóka István polgármester már tavaly decemberben azt mondta, hogy „el kell bontani az épületeket”, s úgy fest, ehhez most meg is találták a jogalapot.

A közpark körül ölelné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összes körülbelül kilencven lakás kapna helyet. Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben.

A város nyugati határában fekvő, nyolc hektáros negyed amúgy az év jelentős részében teljesen kihalt. Már a létrejötte is terhelt volt, a beruházó az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2014-ben megszűnt, 1991-ben 100 millió forinttal létrehozott szecskacég, az Intell RB Rt. volt, az építkezés 1993-ban kezdődött, aztán sokáig nem sikerült befejezni - elfogyott a pénz, friss forrás meg nem volt. A falu 1995-ben részben, majd 2005-ben Annagora Park néven teljes egészében megnyitott. 2008-ban Sundance Park lett, ekkor kissé átszabták a profilt az éjszakai szórakozásra koncentrálva, kávézók és üzletek helyett diszkók és bárok nyitottak ki. 

A hányatott sorsú, eleve hendikeppel született projekt csaknem 10 éves vergődés, több beruházó/kivitelező bedőlése, tulajdonosváltások sora után tudott egyáltalána megnyílna. Szinte soha nem üzemelt azonban "teljes fordulaton", sem a helyieket, sem a turistákat nem nagyon érdekelte, a kék-fehér görög imidzs egy idő után terrakottába váltott, ám ez semmivel sem tette vonzóbbá senki szemében sem. Így a semmilyen szempontból oda nem illő vigalmi negyed masszív és megállíthatatlan lerohadásnak indult, s most nagyon úgy fest, végre ki is leheli a lelkét.

A görög falu múltjáról itt lehet részletesen olvasni.