A Bamba Marha Burger Bár belépett a kriptopiacra, és újítóként, az első magyar étteremként egy exkluzív NFT-t bocsát ki.

Az NFT a Non-Fungible Token angol kifejezés rövidítése, ami annyit jelent magyarra fordítva, hogy nem helyettesíthető token. Egy teljesen egyedi virtuális adategységről van szó, ami egy adott blokkláncon van tárolva. Lehet vele kereskedni és értékesíteni is, hiszen minden NFT-ből csak egy darab létezik.

Az NFT bármilyen digitális fájlból készíthető, legyen az fotó, grafika, 3D fájl, zene vagy hang, a lényeg, hogy valamilyen blokkláncon hitelesíteni kell a fájlt - ez igazolja a beazonosíthatóságát, az eredetiségét és a tulajdonosát.

Az NFT-kről korábban a Napi.hu podcast csatornáján beszélgettünk részletesen.

A Bamba Marha NFT arany burgeréből is mindössze egy darab készült. Az arany burger egy 3D-s digitális alkotás, ami önmagában is érték - hiszen az NFT-k piaca jelenleg nagyon aktív, és egy-egy alkotás néha egészen elképesztő áron cserél gazdát. Az NFT burger tulajdonosa élete végéig egy hónapban egyszer ingyen ehet egy nagy menüt a Bamba Marhában. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy rendeléskor a telefonján felmutatja az NFT-hez kapott titkos adatokat.

Kérdésünkre nem kaptunk becslést arról, hogy milyen értékre becsülik a burger NFT-t. Ezt majd a piac eldönti, a majdani tulajdonos teljes egészében rendelkezik az alkotás tulajdonjogával, így annyiért, amennyiért gondolja, el is adhatja azt.

A NFT arany burger artot azok között soroslják ki, akik a kampány ideje alatt, azaz májusban esznek egy valódi NFT burgert valamelyik Bamba Marha Burger Bárban. Részletek a Bamba Marha weboldalán és Facebook oldalán.