Sokak szerint átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a banki költségek: idén januárban ugyanis minden ügyfél részletes díjkimutatást kap a bankjától a költségeiről.

Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé, és a vonatkozó kormányrendelet szerint január 31-ig a lakossági ügyfelek részletes, egységes és egymással összevethető kimutatást kapnak arról, hogy 2019. augusztus 1. és december 31. között milyen számlavezetéshez kötődő - például számlavezetés és számlanyitás, utalás, sms-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat - költségeket számolt fel a bankjuk.

A bevezetés időpontja miatt még csak egy csonka évnek a költségeit látják a fogyasztók, jövőre már a teljes 2020-as díjakat látják majd. Így pontosan látható lesz, hogy bizonyos szolgáltatásokat hányszor vett valaki igénybe, és az pontosan mennyibe került. Az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és a pénzintézetek közötti versenyt is fokozza, hogy a fogyasztók egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a saját szolgáltatójukat - véli Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Márpedig a jelenlegi banki kínálatban elérhető számlák között éves szinten akár 20-30 ezer forintos eltérés is lehet.

A Magyar Nemzeti Bank egy tanulmánya nemzetközi összehasonlításban drágának találta a magyar bankok szolgáltatásait, például a számlavezetés vagy az átutalások díját.

A magyarországi bankok 9,58 millió darab bankszámlát vezettek 2019 szeptember végén, számlavezetésből származó bevételük pedig 2019 első 9 hónapjában meghaladta a 82 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos növekedésnek felelt meg. Az átutalásokhoz kapcsolódó bevételek több mint 104 milliárdot tettek ki, ami 3 százalékos emelkedést jelent, míg a készpénzfelvételhez kapcsolódó bevételek 7 százalékkal 51,5 milliárd forintra nőttek.

A jegybank olyan csomagokat látna inkább a piacon, amelyeknél a számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót hajthatnának végre. A fix havi díjért történő korlátlan számú tranzakciók bevezetése pedig segítené a hamarosan, március elejétől megjelenő azonnali fizetési rendszer elterjedését.

A bankszámlák összehasonlíthatósága, a várhatóan fokozódó verseny és az azonnali fizetési rendszer alapvető változásokat hozhat a mindennapi bankolásban. A személyre szabott, saját igényeknek legjobban megfelelő számlacsomag kiválasztása pedig egyre könnyebbé válik - véli a szakértő.