40,6 milliárd forintos összegben folyósítottak a bankok személyi kölcsönöket októberben, ez alulmúlta a szeptemberi 46,3 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

A személyi hitelek kihelyezése azonban így is jóval meghaladja a tavalyi, válsággal terhelt és THM-árplafonnal korlátozott hitelpiac folyósítását, 2020 októberben ugyanis még csupán 25,6 milliárd forintnyi személyi kölcsönt folyósítottak a bankok.

A pénzintézetek mindent megtettek tavasz óta, hogy a korábban halovány személyi hitelek piacát élénkítsék, ez pedig az elmúlt hónapokban sem változott. Októberben ugyan már sorrendben az ötödik kamatemelésről döntött az MNB, ennek ellenére sem látszik a személyi kölcsönök kamatszintjeiben a növekedés.

Stagnáltak a kamatköltségek

Minden jel arra mutat, hogy a bankok októberben még nem építették be az újonnan kihelyezett hitelek árazásába az emelkedő forrásköltségeket a szabad felhasználású hiteleknél. A személyi kölcsönök átlagos évesített kamatszintje szinte pontosan ugyanannyi volt októberben, mint szeptemberben: 11,75 százalék a 11,74 százalékot követően.

A teljes hiteldíjmutatónál (THM) pedig még enyhe csökkenést is jelentett a 12,25 százalékos átlagos érték, hiszen előző hónapban még 12,31 százalékot tett ki ez egy átlagos személyi hitelnél. Az öt évnél hosszabb időre rögzített kamatú hitelek THM-e 11,91 százalékról 11,87 százalékra mérséklődött- az újonnan folyósított hitelek bő háromnegyede, 31 milliárd forint egyébként ebbe a kategóriába tartozott a kamatfixálás szempontjából.

A személyi kölcsönök díjaiban pedig még decemberben, a kamatemelési ciklus felgyorsítása után sem látszik az érdemi drágulás. A Bank360 Személyi Kölcsön kalkulátora szerint ugyanis 2,5 millió forintot 5 évre már 7,28 százalékos THM mellett fel lehet venni, ha az igénylő a legutóbbi mediánbérnek megfelelő 222 ezer forintos jövedelmét a hitelintézetbe utaltatja. A törlesztőrészlet 49 558 forint ebben az esetben, a visszafizetendő összeg pedig 2 973 480 forint.

A szabadfelhasználású jelzálogkölcsönöknél októberben egyenesen csökkenés jellemezte a költségszinteket, az átlagos évesített kamat 5,58 százalékra süllyedt az előző havi 5,67 százalékról, a THM pedig hasonló mértékben, 5,9 százalékra csökkent a korábbi 5,99 százalékról. A csökkenő költségeket pedig értékelték a hitelfelvevők, a jelzálogjog bejegyzését igénylő szabad felhasználású kölcsön kihelyezése szinte nem is csökkent, 9,4 milliárd forintot tett ki a szeptemberi 9,5 milliárd forintot követően.