Éledezni kezdett júniusban a lakossági hitelpiac. A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adatai szerint idén júniusban 23,91 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami csupán a fele annak az összegnek, amennyit az előző év azonos időszakában folyósítottak a bankok, ugyanakkor az áprilisi 5 éves mélyponthoz képest (12,99 milliárd forint) 84 százalékkal magasabb érték. Aki személyi kölcsönt szeretne felvenni, annak érdemes sietnie: év végéig még legfeljebb 5,75 százalékos THM-mel igényelhető minden személyi hitel.

Már élénkül a lakáshitelpiac

Jelzáloghitelekből öt milliárd forinttal fogyott több, mint az előző hónapban, a kihelyezés teljes összege 67,56 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 18 százalékos visszaesést jelent. Érdekes ugyanakkor, hogy a jegybanki adatok szerint a tavaly júniusban megfigyelt 5,04 százalékos átlagos hitelköltség (thm) 4,39 százalékra csökkent.

A babaváró hitel tekintetében is emelkedtek a folyósítási értékek. A májusi 46,66 milliárd forinthoz képest 49,10 milliárd forintot vettek fel júniusban a fiatal párok, amely 5,2 százalékos emelkedés egy hónap alatt. Az első 12 hónapban összesen 786,72 milliárd forintot folyósítottak a bankok a népszerű termékből.

"A járványügyi veszélyhelyzet munkaerőpiacra és gazdaságra gyakorolt hatása júniusban tovább enyhült. A kihelyezett hitelösszegek arra utalnak, hogy az ügyfelek bátrabban állnak hozzá az igényléshez, mint az előző néhány hónapban" - közölte Veres Patrik, a portál szakértője.

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy szinte az összes bank elérhetővé tette az új, thm-plafonnal igényelhető fogyasztási hiteleket, amelyeket július óta már legfeljebb 5,75 százalékos induló thm-mel igényelhetnek magánszemélyek.