2020 márciusában a Magyar Nemzeti Bank visszavonta egy engedélyéhez kötött pénzügyi tevékenységet végző gazdasági társaság működési engedélyét és a cég végelszámolásának elrendeléséről határozott. (A Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből nem derül ki, melyik cégről van szó, de a jegybank 2020 márciusában súlyos adatszolgáltatási jogsértések miatt a Credit Unió Pénzügyi Zrt. és a Pannon Star Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. engedélyét vonta vissza, utóbbi társaság esetében elutasítva a pénzügyi vállalkozás kérelmét, hogy a jegybank korábbi határozatának kötelezését későbbi határidőre teljesíthesse.)

A vádirat lényege szerint két férfi azt állította a gazdasági társaság képviselőinek, hogy 36 millió forintért a NAV-nál fennálló kapcsolatuk révén – az MNB alkalmazásában álló hivatalos személy jogellenes befolyásolásával – el tudják érni, hogy a cég tovább működjön.

Eszük ágában sem volt segíteni

A vádlottak azt a látszatot keltették, hogy hivatalos személy befolyásolása útján a céget érintő, a Magyar Nemzeti Bank által kezdeményezett eljárások során jogosulatlan előnyt biztosítanak. A vádlottak a vesztegetési pénz felének tíz napon belül történő rendelkezésre bocsátása esetén azt ígérték, elintézik, hogy a végrehajtási eljárást körülbelül kettő hónap alatt megszüntessék, és a cég a működési engedélyét is visszakapja.

A valóságban azonban a két elkövető a hivatkozott kapcsolatokkal nem rendelkezett, a „közreműködés előlegeként” a cég jogi igazgatójától átvett tíz millió forintos korrupciós pénzt sem állt szándékukban továbbadni senkinek, azzal sajátjukként rendelkeztek volna. 

A több mint három hónapig letartóztatásban lévő vádlottak egyike elismerte a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség vádiratában az elkövetőkkel szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.