A BKV boldog utasai csak 2017-ben ismerkedhetnek meg az elektronikus jegyrendszerrel - tudta meg a Világgazdaság a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK). Az e-jegyrendszer bevezetésére szánt idő felénél, a közelmúltban döntött úgy a BKK, hogy részben áttervezi a szisztémát.

Ennek rendkívül izgalmas elemei is vannak. Például módosítják a metróbejáratoknál felállítandó beléptetőkapuk számát és elhelyezkedését. Így biztosíthatják, hogy a nagyérdemű utazóközönség megfelelő módon, mindenekelőtt hatékonyan áramoljék be a szerelvényekhez.

Az áttervezés kemény munkát igényel a BKK szakembereitől, ám ennek ellenére nem változik a projekt végrehajtásának határideje, illetve költségkerete. A beruházáshoz az EBRD ad 54,4 millió euró (16,8 milliárd forint, valamivel több, mint egy nagyobb focistadion ára) hitelt, amelyet a Fővárosi Önkormányzat fejel meg 4,3 milliárd forinttal.

A szakemberek ígérete szerint az e-jegyrendszernek köszönhetően igazságosabbak lesznek az utazási költségek, esetenként olcsóbban is megúszhatja a dolgot a lakosságnak az a része, amely a tömegközlekedést választja. A díjak az utazás idejével vagy távjával lesznek arányosak.