Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minimális mértékben ugyan, de emelkednek a betétkamatok a bankoknál. Májusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a friss lekötésekre átlagosan 3,85 százalékos kamatot fizettek a hitelintézetek. Ez az inflációhoz vagy az állampapírok hozamához képest persze nem tűnik gáláns ajánlatnak, valójában azonban 2013 óta, vagyis kilenc éve a legmagasabb kamatszint. 

Május óta is emelkedtek persze a kamatok. Az MNB betétkereső oldala szerint jelenleg évi 7,75 százalékos a Magyarországon fellelhető csúcskamat, ezt a Magnet Bank fizeti ki a három hónapos az úgynevezett Aktív Plusz Közösségi Betétekre. A feltételei ennek, hogy új forrásból származó összeget helyezzen el a betétes a banknál, emellett a kiemelt kamat igénybe vételéhez az alábbi feltételek együttes teljesítése szükséges: aktivált MagNet Mobilbank szolgáltatás, az első kamatfizetési időszak alatt havonta legalább 30 000 forint összértékben történt bankkártyás vásárlás.

A Magnetnek emellett vannak még elég jó ajánlatai, amelyeknél a betét kamata az MNB alapkamathoz igazodik. Utóbbit június végén emelte meg a jegybank 185 bázisponttal, így most már 7,75 százalékos. A Magnet megtakarítási programjainak kamatai 50 bázisponttal maradnak el az alapkamattól, most 7,25 százalékosak. 

A legtöbb banknál 0-s maradt a betétkamat

A Magnettal a többi bank nem veszi fel a versenyt. A Polgári Banknak van jelenleg egy 5 százalékos betéti ajánlata, ezt a Gránit követi 4,55 százalékos eBank betéttel. A hazai nagybankok ajánlatai azonban továbbra is alacsonyak, a CIB-nak van egy 3 és egy 5 éves betétje, amelyeknél az EBKM 1,46 százalékig emelkedhet, a többi nagybank betétjei azonban valahol 0 és 0,1 százalék között kamatoznak. 

Mivel emiatt nincs értelme lekötni a pénzt, a lekötött betétek állománya továbbra is alacsony. A jegybank adatai szerint május végén a háztartások betétállománya 13 239,2 milliárd forint volt, ebből 2422,9 milliárd volt lekötve. A teljes lekötött betéti állomány nagyobbik része forintban van persze, ezek átlagos kamata 1,21 százalékos volt májusban (a friss betétek kamata ennél persze magasabb volt).

 Nagyon akarja az MNB az emelést

A jegybank folyamatosan azt kommunikálja: elvárja a bankoktól, hogy emeljék a betétek kamatát annak érdekében, nehogy likviditási problémákkal nézzenek később szembe amiatt, hogy az alacsony kamatok láttán az ügyfelek kiveszik a pénzüket, és más megtakarítás után néznek.

A bankok ugyanakkor azzal indokolják az alacsony betétkamatokat, hogy a marzsaik a hitelkamatok emelkedése ellenére is alacsonyak. 

Utóbbi érvet a jegybanki adatok is megerősítik. A bankoknál lévő fogyasztási hitelek átlagos kamata 6,93 százalékos volt májusban, csupán 5,72 százalékponttal magasabb az átlagos betétkamatokénál, vagyis a kamatmarzs történelmi mélyponton állt.

A friss fogyasztási hitelek kamata persze már második hónapja átlagosan 10 százalék fölött volt ekkor, de teljes állomány marzsát ez még nem növelte meg. A lakáscélú hitelállomány kamatát pedig a kamatstop a jelek szerint befixálta. Az új állomány szerződéseket elvileg egyre magasabb kamattal írják alá, de a teljes meglévő volumen még mindig csak 4,58 százalékos kamatot fizet a bankoknak.