A bolti eladók december havi juttatásai alapján év végén előretört a könyvesbolt, dobogós lett. Feljebb kapaszkodott a cipőboltos eladó is az élbolyba.

Az illatszerboltban, drogériákban 382 ezer forint ütötte a havi bruttó keresetek alapján az eladók markát decemberben, őket az élelmiszerboltok követték 365 ezer forinttal, majd jöttek a könyvesboltiak 363 ezerrel - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. A sor végén a pékárus, a zöldséges és a ruhapiac.

Az évközi béremelések nagy része novemberre és decemberre esett. A második félévben javult a boltos világ piaci helyzete, és novemberben, majd karácsony előtt jelentősen nőtt a boltok forgalma, így volt miből bért emelni. Visszaköszönt a munkaerőhiány is, ez is nyilván serkentette a béremeléseket.

A könyvesboltokban 92 ezer forint, az illatszerboltokban, drogériákban 74 ezer forint, de az élelmiszerbotokban is 72 ezer forint volt 2021-ben az évközi emelés. A cipőbolti eladó borítékja 64 ezerrel lett vastagabb év végére.

Bajban lehetnek az az élelmiszerpiacok, ott ugyanis három ezressel csökkentek a bérek tavaly decemberre az év elejihez képest.

A bér nyilván összefügg a piaci menettel és egyes vállalkozáscsoportok sajátosságaival. A webáruházaknál például kisebb a fizikai dolgozók aránya, a kiszállításokat az élelmiszeráruházakat nem számítva jobbára külső futárszolgálat végzi. A szállításban már jóval vaskosabbak a hó végi borítékok.

Az éves bérolló 2021-ben 130 ezer forint volt, 2020-ban ugyanannyi, 2019-ben viszont csak 104 ezer. Decemberben viszont nagyot nyílt az olló, 171 ezer forintra.