A kormány elvonásai együtt mintegy 100 milliárddal csökkentik Budapest büdzséjét, főként ezért kényszerül a város vezetése az öt fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég - Főkert, Budapesti Temetkezési Intézet, Főkétüsz, FKF és a Főtáv - összeolvasztására a bécsi Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan - derül ki a Népszava cikkéből.

A tavaszra megvalósuló közműcég-összevonástól 800 milliós kiadáscsökkentést remél a főváros, csakhogy a társaságoknak idén ennél sokkal többet, összesen négymilliárd forintot kell kigazdálkodniuk.

A főváros ugyanis a pénzhiány miatt kevesebb közszolgáltatást tud megrendelni - mondta a napilapnak adott korábbi interjújában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Az egymást követő kormányzati elvonások nyomán a főváros cégei lázas spórolásba kezdtek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld kukák begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai.

Az utcai kukák megritkításától remélt megtakarítás nem a kevesebb szemétből származik, hanem a kukaürítő járatok számának csökkentéséből. A kukák leszedése mellett várhatóan jelentősen csökkentik az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak.