A vállalat egy hónappal ezelőtt állította le az ammóniatermelést, majd a műtrágyagyártást, mivel az orosz-ukrán háború következtében a földgáz - amely a nitrogénműtrágyák alapanyaga - ára rekordszintre emelkedett.

A Nitrogénművek ma újraindította a termelést. „Az újraindítás a tapasztalt kollégáinknak köszönhetően sikeres volt és a mától 4400 tonna késztermék kerül le a szalagokról Pétfürdőn, ugyanakkor a nyári szezon rendkívüli kihívások elé állítja az iparágat, a várhatóan magas szinten maradó energiaárak miatt” – nyilatkozta Fábry Eszter, a vállalat vezérigazgatója.

A vállalat vezetése bízik benne, hogy a hazai mezőgazdaságban hiányzó, utolsó pillanatra halasztott beszerzések is megjelennek a piacon, Európa más országaihoz hasonlóan és Magyarország idei mezőgazdasági teljesítménye nem marad el a megszokottól.

A Nitrogénművek továbbra is szorosan nyomon követi a rendkívül volatilis piaci környezetet, elsősorban a mezőgazdaságnak szükséges tápanyagellátás fenntartásának érdekében, de kényszer (az energiárak emelkedése) esetén készen áll a termelés újbóli csökkentésére vagy teljes leállítására.

A vállalat a közép-európai régió egyik vezető nitrogénalapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, székhelye Pétfürdő. Több mint 15 országban, több mint 700 fő nemzetközi munkavállalóval és 90 éves múlttal van jelen az iparágban - írta a cég közleményében.