Riasztó adat, hogy augusztus 25-én már 700 euró/MWh felett volt a másnapi áramár a HUPX áramtőzsdén, a jövő évi ár egy kicsit alacsonyabb, de nem sokkal - derül ki a Telex árampiaci összefoglalójából.

Ezt megelőzően az elmúlt két évben nagynak tűnt az 50, a 100, a 200, a 300 euró/MWh-ás áramár is, de a hétszázas szint mindenen túltesz.

Ha ezt az árat fizetnénk meg most az áram lakossági árában, akkor a lakosság nem 36-37 (rezsiár) forintot fizetne egy kWh villanyért, vagy nem 70 forint/kWh-t fizetne az augusztustól esedékes lakossági piaci árban, hanem ennek sokszorosát, 280-320 forint/kWh-t. Ha ezt kicsit cizelláljuk, a 260 forintos ár az még csak az egyéb terhek (rendszerhasználat, forgalmi adó) nélküli ár lenne.

Gigantikusra nőhetne az áramszámla

Ez elé az adat elé tükröt tart a PC World számítása, amelyből kiderül, hogy egy home office-os munkavállaló nagyjából 600 kWh-t fogyaszt el csak a számítógépén egy évben, egy gamer már inkább 1400-at. Na, ez már húzós lenne, hiszen a számítógépünk egy munkanap során megenne úgy 500 forintot, a hűtőszekrény 300-500 forint lenne egy napra), így a teljes havi számla gyorsan 60-70 ezer forintra ugrana.

Némi vigaszt kínál, hogy ha egyszer megáll az áremelkedés, akkor valószínűleg az áresés is gyors lehet. Reménykedhetünk például abban, hogy szeptemberben már jön a csapadék (állítólag tényleg jön), és beléphetnek a termelésbe a vízerőművek. Emellett, ha jön a recesszió, a kisebb kereslet előbb-utóbb csökkenteni fogja az elektromos energia árát.