A Gránit Bank a napokban a Gold Standard nemzetközi szakértői csapata által minősített fenntarthatósági programok – elsősorban erdősítések - támogatását szolgáló kvóták vásárlásával 135 tonna szén-dioxid egyenértékű kibocsátást offsetelt, amivel biztosította a karbonsemleges működést 2020 vonatkozásában. A kvóták vásárlásával a bank immár nemzetközi fronton is hozzájárul a zöld területek bővítéséhez, amellett, hogy decemberben vállalta: minden új ügyfél után támogatja egy fa ültetését.

Ez csak egyik eleme a bank által idén meghirdetett zöld forradalomnak, amelynek keretében ügyfelei számára – a világon első kereskedelmi bankként – olyan új funkciót élesített a mobilbanki alkalmazásban novemberben, amellyel a bankkártyás vásárlások alapján követhető a mindennapokat kísérő CO2 kibocsátás. A Mastercard Carbon Calculator megoldásán alapuló Öko Kalkulátor egyúttal lehetővé teszi, hogy az így láthatóvá váló karbonlábnyomot a bank ügyfelei azonnal csökkentsék fák ültetésére küldött összeggel.

A funkciót használó ügyfelek néhány hét alatt 700 fa ültetését támogatták. Az átutalásokból a bankkal együttműködésben erdősít a 10 millió Fa Alapítvány. Az ültetéshez - a természetes erdőhöz leginkább közelítő összetétel biztosítására - 12-14 féle facsemete kerül földbe a dél-magyarországi Lánycsók környékén. Az erdősítésre, amelyhez a bank és az ügyfelek befizetései révén első ütemben összesen legalább ezer facsemete kerülhet a földbe a dél-magyaroszági Lánycsók környékén kerül sor.