Részben a rekordalacsony betéti kamatok és a tőkepiac ingadozása, részben az erősödő kereslet miatt újra népszerű befektetési célpont lett az ingatlan. A vásárlókedvet erősítik az újfajta lakástámogatások - így nem csoda, hogy a tehetős magyar üzletemberek egy része az elmúlt évek tartózkodása után ismét az ingatlanfejlesztések felé fordult.

A Napi.hu gondozásában május 5-én megjelenő A 100 leggazdagabb 2016 listáján tucatnyi ingatlanban utazó üzletember található. Közülük Futó Péter és Nagygyörgy Tibor eddig is jelentős ingatlanfejlesztőnek számított. Az előbbi a Corvin-negyed néven futó városrehabilitációs fejlesztéssel egy sor nemzetközi díjat is nyert.

A több száz lakást, irodaépületet és kutatóközpontot is magában foglaló városrész építkezései idén befejeződnek, de máris indul egy sor új projekt. A  jövő csütörtökön megjelenő kiadványból kiderül, hogy Futó cégei a következő években mintegy 2000 lakást adnak majd át, részben Budapest legfelkapottabb kerületeiben. Emellett további lakásépítkezésekbe fognak Lengyelországban is.

Átformálódik a Postapalota

Lendületet kapnak a Biggeorge's fejlesztései is. Miután a cégből a társtulajdonos Nyíri György tavaly kivált, Nagygyörgy Tibor viszi tovább a vállalkozást. Legjelentősebb építkezése a XI. kerületi Sasad Liget lakópark, amelynek  már negyedik ütemét kezdik.

Továbbra is az irodaépítésekre fókuszál a Wing Zrt. A Veres Tibor tulajdonában levő cég még be sem fejezte a Váci úton levő V17 nevű irodaházat, máris eladta a bérlőkkel feltöltött épületet. Elkezdik az egykori Moszkva - ma Széll Kálmán - téren álló Postapalota átalakítását irodaházzá és bővítik a Prologis logisztikai parkot is. Ez a vállalat építi építi a főváros legnagyobb irodaházát az Üllői úton, amelybe a Magyar Telekom költözik majd be.

Az olimpiára kacsintva

Jelentős beruházás indul a Kopaszi-gáton. A Garancsi István és Scheer Sándor nevéhez köthető Market Zrt. már az esetleges budapesti olimpiára is kacsingatva többfunkciós területfejlesztést kezd. Lakóházak és irodák, üzletek és sportlétesítmények kerülnek az eddig elhanyagolt, de remek helyen levő telkekre - viszonylag rövid időn belül. A 100 leggazdagabb készítése során kiderült, hogy a tervezést és előkészítést már hónapokkal az új lakástámogatási rendszer bejelentése előtt elkezdték.

Bárház szingliknek

A régiek mellett új szereplők is megjelentek az ingatlanfejlesztéssel is foglalkozók között. A Fornetti-alapító Palásti József például amellett, hogy lakóházakba fektetett Budapest belvárosában, egy szingliknek szánt bérházat  is épít. Ináncsy Miklós neve a mezőgazdasággal és a hajdúszoboszlói hotelekkel forrt össze, most mégis jelentős beruházásba kezd. A Müpa szomszédságában levő, egykori Húsnagyker területén hétszáz lakásos fejlesztést indít még ebben az évben. A beruházást jócskán megkönnyíti, hogy a héthektáros telek a tulajdonában van. Ináncsy tervei szerint később hasznosíthatják a műemléki jellegű, egykor Budapest éléstárának számító Húsnagyker épületeit is - irodák, hotel és üzletek kaphatnak itt helyett.

Butikhotel lesz a kisgazdaszékház

Nem zöldfülűként vág bele ismét az ingatlanszakmába a 100 leggazdagabb 2016 egyik "újonca". Jákob Zoltán, aki a szépségiparban ért el világra szóló eredményeket egykori hivatásához, az építőmérnöki szakmához fordul, hiszen a lágymányosi Újbuda-központ melletti telken épít lakóházakat. A közelmúltban megvásárolt 2,7 hektáros területen 750 lakásos ingatlanegyüttest húznak fel.

A nagy visszatérők közül Kenyeres Sándort érdemes kiemelni. A Mammut bevásárlóközpont egyik atyja ugyanis az elmúlt fél évtizedben Cipruson építkezett, Magyarországon fokozatosan felszámolta érdekeltségeit. Az egyik belvárosi hotelberuházás azonban felkeltette érdeklődését és megvette az épületet a felújításhoz szükséges tervekkel és engedélyekkel együtt. A Dorottya utcában levő épületben kétszáz szobás szálloda nyílik.

Szintén a hotelbizniszbe vág bele Rákosi Tamás. A 100 leggazdagabb elitjébe tartozó üzletember eddig főleg a médiában vállalt szerepet - de az egészségiparban és bérmunka szervezésében is aktív volt. Tavaly megvette a Duna-parti egykori kisgazda székházat, amit butikhotellé alakít.

És sokan mások

A sor korántsem teljes. A 100 leggazdagabb 2016 május 5-én megjelenő számában olvashat még többek közt Paár Attila, Nyíri Viktor és Szemerey Tamás ingatlanbefektetéseiről is.