Tovább hevíti az irodafejlesztési lázat a lankadatlanul élénk bérlői kereslet. Két-három éve megugrott az előbérletek száma, az idén és 2020-ban elkészülő projektek területének 55 százaléka már most bérlőre talált, a kereslet csaknem felét az új bérleti szerződések teszik ki - írja szerdai számában a Világgazdaság az MTI szerint.

A második negyedévben a szerződéshosszabbítások aránya 22 százalék volt, vagyis minden ötödik négyzetméterre a korábbi bérlővel kötöttek megállapodást a bérbeadók.

A cikk szerint idén nem adnak át annyi új irodaházat, mint a tavalyi, negyedmilliós állománybővülést eredményező rekordévben, de másfél éven belül elérheti a négymillió négyzetmétert a budapesti modern irodaállomány területe. A meghatározó bérlők az IT-cégek és a szolgáltató központjukat Budapestre költöztető vállalatok, de állami cégek is érdeklődnek.

Általában másfél-két évvel a tervezett költözés előtt már aláírják a bérleti szerződéseket a cégek, az idén és 2020-ban elkészülő projektek területének az 55 százaléka már bérbe van adva. Az év második felében megjelennek a 2021-re szóló szerződések is a tranzakciók sorában. Idén 125 ezer, jövőre 175 ezer négyzetméternyi új iroda átadása várható, a pörgést a kivitelezői kapacitások hiánya lassítja csupán, aminek következtében a korábbi 18 hónap helyett 24 hónap alatt készülnek el az irodaházak.

A lakáspiacról szóló részletes adatokat szerdán közölte a GKI, itt olvashatja el őket.