Együttműködési megállapodást kötött Kína egyik legjelentősebb idegenforgalmi vállalatával a Hunguest Hotels. A BTG-Jianguo-csoport a felsőkategóriás szállodák üzemeltetése mellett légitársaságot is működtet, valamint flottakezeléssel, szórakoztatóparkok üzemeltetésével, továbbá bevásárlóközpontok fejlesztésével is foglalkozik. A megállapodás aláírása első lépése annak a további tíz évre tervezett szakmai és gazdasági együttműködésnek, melynek köszönhetően a Hunguest fokozatosan egyre jobban kiaknázhatja a Kínából érkező turizmust - derül ki a szállodalánc közleményéből.

A BTG Jianguo-csoport 42 ezer alkalmazottat foglalkoztat, a folyamatosan terjeszkedő vállalat éves árbevétele meghaladja az ezermilliárd forintot (25 milliárd jüan). A szerződés decemberi aláírását egy nyári, a Mátrában megszervezett kínai gasztronómiai hét előzte meg, ahol még csak a BTG-csoporthoz tartozó, jövőre 60 éves Minzu Hotellel kötött együttműködési megállapodást a Hunguest Hotels.

A megállapodás a gazdasági lehetőségek fejlesztését és a kölcsönös társadalmi szerepvállalás erősítését szolgálja, különös tekintettel a gasztronómiára, a kultúrára, a szakmai képzésekre, valamint magyar, illetve kínai napok rendezésére. Mindkét fél vállalta, hogy magyar-, illetve kínai-barát szállodát hoznak létre, hogy a vendégek anyanyelvükön is tájékozódhassanak a hotel által kínált lehetőségekről, továbbá kölcsönösen bemutatják egymás szolgáltatásait - közölték a bejelentéskor.

A Hunguest-csoport tulajdonosa a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt., amely a tervek szerint egybeolvad a - szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó - Opus Global Nyrt-vel.