Két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen, ezért a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a hétfőtől a helyi buszszolgáltatást nyújtó Jovány Busz Kft. működését - tájékoztatta Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t.

Szerdára találtak hibát

A kormányhivatal a Jovány Busz Kft. két autóbuszának honosítási eljárása során nem látta el azokat "közforgalmú személyszállításra alkalmas" bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen - a kérelem hiányában - az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság. A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell - közölte a kormányhivatal.

Márki-Zay: rendben volt az engedély

"A buszok forgalmi engedélyében igenis szerepel, hogy közszolgáltatásra alkalmasak, azt csak utóbb vonta vissza a fideszes hatóság, annak hatálybalépése is erősen vitatható, a működési engedély felfüggesztése pedig nemcsak felháborító, hanem nyilvánvalóan politikai megrendelésre történt" - írta szerdán Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Facebook-oldalán. "A rendkívül népszerű ingyenes, óránkénti járatokat egyre többen próbálták ki és adtak lelkes, megerősítő visszajelzéseket. Valószínűleg éppen ez a siker okozta a pártállami ellehetetlenítést."

Minden nap ellenőrzött a hatóság

A kormányhivatal közleménye szerint Máki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) polgármester hétfőn a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást.
A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal személyszállítási szolgáltatást végeznek. A szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t - részletezte az eseményeket a kormányhivatal a közleményében.

A hivatal szerint a bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, amelyek nem rendelkeznek szükséges engedéllyel. Kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött. A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a kormányhivatal az újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését - írja az MTI.

A Volánbusz is szállít, mert nem tudja, hogy lecserélték

Március 1-jétől kettő a műszakváltásokhoz igazodó "munkásjárat" és három a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedik óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb - mintegy 90 millió forintos - ajánlatot a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A Volánbusz korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól. - Márki-Zay Péter polgármester ugyanakkor azt írta tegnap Facebook-bejegyzésében, hogy a város hivatalos értesítése ellenére járatja továbbra is a Volánbusz a járatait a településen.