A magyar állampolgárságú járművezetők esetén a Covid-19 fertőzés gyanújának megállapítása esetén a járművezető kijelölt karanténban kerül. Ha veszélyeztetett területről érkezik a járművezető és a fertőzés gyanúja nem állapítható meg, úgy az áru lerakását elvégezheti, ezt követően köteles lakóhelyén vagy tartózkodási helyén otthoni járványügyi megfigyelésnek (a továbbiakban: hatósági házi karantén) alávetni magát 14 napra - közölte Kovács Kornél, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gépjármű-közlekedési és Vasút Szabályozási Főosztály főosztályvezetője a NiT Hungary tájékoztatása szerint.

A magyar járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra gépkocsi-vezetői munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit és ezt munkáltatója is így ítéli meg.

Így csak abban az esetben hagyhatja el a számára kijelölt karantén helyszínét, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot értesíti, (határozatot hozó járási hivatal) és a felrakóhelyről az országot az egyébként tranzit útvonalként kijelölt úton, legfeljebb az azon megjelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve hagyja el.

Ez a szabályozás segít az árufuvarozás életben tartásában - véli Dittel Gábor, a 4000 fuvarozó vállalkozást tömörítő NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) ügyvezető főtitkára. Azonban a veszélyeztetett területek a tranzitútvonalak szerves részei az európai logisztikának, ezek elkerülése jelentősen befolyásolja a fogyasztói árakat. A jelenlegi helyzetben megnövekszik a fuvarozók felelőssége, ezért a NiT Hungary folyamatosan tartja a kapcsolatot a tagvállalkozásaival, és támogatja őket a szükséges információkkal.

A NiT Hungary koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója itt érhető el.