Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miután a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva elutasította a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét.

A rádiós frekvencia használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására vagy visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok meghatározó alapelemei az arányosság és a megkülönböztetésmentesség elve. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot.

Az Európai Bizottság emellett úgy ítéli meg, hogy a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták.

Az Európai Bizottság ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, és két hónapot biztosít számára, hogy válaszoljon a testület által megfogalmazott érvekre. Amennyiben ez nem történik meg, a Bizottság a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt bocsát ki.

Az eljárás elindításáról Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is beszámolt egy Facebook-posztban, miután a politikus közlése szerint ő 2020 szeptemberében és 2021 márciusában is levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy "a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán, és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik, amikor elutasította a Klubrádió pályázatát, és ezzel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, magyar médiumot."

"A döntést üdvözlöm, nem állunk meg itt, tovább küzdünk a független magyar médiáért” - kommentálta a döntést Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője.

 

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.