Az új lakáshitelek összege januárban megközelítette a 62 milliárd forintot, ez 9 százalékkal haladja meg a 2018 januári szintet. Az új személyi kölcsönök 34 milliárd forintos meghaladó januári összege pedig 25 százalékos többletet jelent. A személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is az elmúlt 10 év legmagasabb eredménye a januári összeg.

A lakossági hiteligényt jellemzi, hogy már eleve magas volt a viszonyítási alap, hiszen 2018 januárjában az előző évhez képest a személyi kölcsönöknél 81 százalékos volt éves növekedés, a lakáshiteleknél pedig 35 százalékkal nőtt az összeg - állapította meg Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Januárban szinte eltűntek a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók a piacról. Mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyet, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés mindössze 4 százaléka. A jelek szerint célba ért a tavaly októberi jegybanki szigorítás, ami a fix kamatozású hitelek irányába terelte a lakosságot, valamint a lakáshitel-igénylők is tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású konstrukcióknál az esetleges kamatemelkedés növelheti a kiadásokat.

A lakáshitelek és a személyi kölcsönök iránti kereslet fokozott maradhat az idén a szakértő szerint. A lakáshiteleknél a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése hozhat újabb lendületet, a lakossági fogyasztás bővülése pedig a személyi kölcsönöket segítheti. Az utóbbiak piacát alapjaiban rendezheti át a kormány babaváró hitelprogramja, ami 10 millió forintos szabad felhasználású hitellehetőséget jelent az érintetteknek és akár kamatmentes is lehet.