Már januárban sokan érdeklődtek a támogatott felújítási hitelek iránt a bankoknál, februárban pedig jó néhány banknál el is indult a konstrukció. Kapható már kamattámogatásos kölcsön az OTP Banknál, a K&H-nál, az Ersténél, a Gránit Banknál és a Takarékbanknál is már február 1-től. A következő hetekben további piaci szereplők csatlakoznak hozzájuk: a Raiffeisen néhány nap múlva tervezi az indulást, az UniCredit február második felében lép a piacra a konstrukcióval, a Budapest Banknál március 1-jén indul a felújítási hitel, az MKB pedig pontos dátumot nem közölt, de dolgozik a termék bevezetésén.

A nagybankok közül egyedül a CIB Bank nem kínálja az államilag támogatott hitelt, ők a saját piaci alapú terméküket versenyeztetik meg az államilag támogatott konstrukcióval. Egy szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelről van szó, amelyre azok az ügyfelek, akik igazoltan lakásfelújításra fordítják a pénzt, kamatkedvezményt kapnak. A Magyar Államkincstártól érkező állami támogatást ebbe a hitelbe is díjmentesen be lehet törleszteni, mivel a futamidő alatt egy alkalommal 3 millió forintig ingyenes az előtörlesztés. Az államilag támogatott hitelnél viszont többet lehet felvenni: a maximális hitelösszeg ugyanis 10 millió forint, a kamatperiódus pedig lehet öt- és tízéves is.

Ezek a hitel fő jellemzői

A támogatott felújítási hitelt azok a családok vehetik fel, akik jogosultak a most indult állami otthon-felújítási támogatásra, vagyis nevelnek gyereket és igazolják a megfelelő tb-jogosultságot is. A hitel jelzálog-fedezetű, vagyis a felvétele esetén jelzáloggal terhelik meg a család ingatlanját. A kölcsönt 2021. február 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni, a hitel kamata végig fixen 3 százalékos, a hitelösszeg maximum 6 millió forint lehet, a futamidő pedig 5-10 év között van. A hitelbe ingyenesen be lehet törleszteni azt a támogatást, amit később az államkincstár a családoknak visszatérít a beküldött számlák alapján.

A kamattámogatásra akkor jogosult a hitelfelvevő, ha a visszatérített összeg eléri legalább a felvett hitelösszeg negyedét. Ha alatta marad, akkor a kamattámogatás elúszik, és magasabb lesz a kamat. Akkor is elveszíti a kamattámogatást az igénylő, ha a kincstát nem igazolja vissza a jogosultságát, vagy ha a felújítási munkálatok elhúzódnak, nem fejeződnek be egy éven belül. A jogszabály szerint az ötéves állampapírhozamokhoz igazított referenciakamat 130 százaléka plusz 3 százalékpont az ügyleti kamat, vagyis azok, akik nem tudják teljesíteni a felújítási célt számlákkal igazoltan, nagyjából 5,1 százalékos kamattal számolhatnak végül, ami a piaci alapú jelzálog fedezetű szabad felhasználású hitelekhez képest nem különösebben magas.

A hitelt nyújtó bankok közül van olyan, amelyik máris akciózik. A Gránit például a leggyorsabb igénylőknek, akik még februárban vagy márciusban benyújtják a kérelmüket, 20 ezer forintos jóváírást ígér. A teljes dokumentáció benyújtása azonban időigényes is lehet, hiszen jelzáloghitelről van szó. Szükség van értékbecslésre, és közjegyzői okiratba is kell foglalni a szerződést, emiatt a bankok úgy számolnak az első folyósítások legkorábban két-három hét múlva történhetnek meg.

Igény lesz, csak győzzék teljesíteni

Hogy végül mennyi fogyhat el a támogatott lakásfelújítási kölcsönből, arra banki körökben is nagyon tág becslések vannak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évente 180 ezer lakás felújítására számított az elmúlt években, ez lehet nagyjából a felső határa az igénylők számának, hiszen nem mindegyik felújítandó ingatlan tulajdonosai jogosultak az állami támogatásra. Egy másik konkrét szám, ami elhangzott a támogatással kapcsolatban, hogy az állam jövőre 300 milliárd forintot fordít az új otthonteremtési programokra, ennek több mint a fele mehet majd el a felújításokra. Vagyis a visszatérítések és a kamattámogatás összege várhatóan meghaladja majd a 150 milliárd forintot.

Hogy ezen hány család osztozik majd meg, az még kérdés. Az érdeklődés a bankoknál hatalmas volt már a hitel indulása előtt is. A K&H Bank felmérése szerint a legtöbben - 31 százalékuk - 1-3 millió forintot szánnak felújításra, 22 százalék még kisebb összeggel, 500 ezer forint és 1 millió forinttal számol, míg 19 százaléknál 3 és 6 millió forint között van a költségvetés. Ez alapján kétmillió forintos átlagos összeggel számolva, az idén akár 75 ezer család is felveheti az állami támogatást, és mellé a hitelt.

Az Erste Bank becslései szerint évente akár 30-35 ezer család is igényelhet majd felújítási céllal kölcsönt, amely lehet jelzáloghitel, személyi kölcsön, vagy a most bevezetendő államilag támogatott otthonfelújítási hitel. Az OTP szerint 50-100 ezer között is lehet a felújítási támogatásra pályázók száma. Nyilván nem mindegyik támogatásra jogosult család vesz majd fel hitelt, de így is jelentősen megnőhet a támogatás miatt a bankok hitelállománya. Ennek persze egy része el is tűnik majd, mihelyst az államkincstár elkezdi előtörleszteni a kölcsönöket.

A kivitelezők és az ügyintézők a szűk keresztmetszet

Az biztos, hogy nagyon sok család döntött úgy, mivel az állam most fizeti ki a felét, most fogják elvégezni a lakásfelújítást, ha kell, ha nem kell. A térkövezéstől az ikeás konyhabútor, illetve a beépített gépek cseréjén át a kerítésfestésig minden aktuális lett. Tervek vannak, pénz is van, csak a kivitelezéshez szükséges erőforrások szűkösek.

Festőt például van, aki legkorábban májusra tudott szerezni, más a ikeás konyhabútorra és beépített gépekre vár reménytelenül a közösségi oldalak bejegyzései szerint, mert a svéd bútoráruház nem képes megfelelő mennyiségben bizonyos elemeket vagy például mosogatógépeket beszerezni.

Ha nagy nehezen sikerül is kivitelezőt találni, akkor is kérdés, hogy az illető milyen áron vállalja majd el a munkálatokat, főleg miután az állami támogatás miatt fehéren, számlával kell dolgoznia.

Nem csak a barkácsáruházak, bútoráruházak és a kivitelezők számítanak rohamra, de a banki alkalmazottak, az értékbecslők és a közjegyzők keze alatt is égni fog a munka. A bankoknál a lakáshitelezés már most is csúcson jár, évente 100 ezer szerződést kötnek meg. A felújítási hitel hasonló mértékű adminisztrációval jár, és az idén 30-50 százalékkal is növelheti a jelzáloghitelek számát. A Magyar Államkincstár sem biztos, hogy egyszerű helyzetben lesz, ha elkezdenek tömegesen beérkezni hozzájuk a számlák és a kérelmek, amelyeket fel kell majd dolgozni.

A támogatást igénylőket, főleg azokat, akik hitelből oldják meg az önerőt, pedig szorítani fogja az idő, hiszen ha nem teljesítik egy éven belül a felújításokat, nem szereznek időben igazolást a kincstártól, az állami kamattámogatást is elbukhatják majd.