A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta az LG Electronics Magyar Kft. (LG) kötelezettségvállalását, mely szerint a cég a jövőben önként kiegészíti kommunikációját mobilkészülékeinek víz-, por- és ütésállóságával kapcsolatban.

Korábban ugyanis a GVH az LG magyar nyelvű honlapján szereplő mobiltelefon--leírások alapján arra jutott, hogy a készülékek víz-, por- és ütésállóságára vonatkozó információk pontatlanok. A honlap többek között "a katonai szabványnak megfelelő kivitel víz-, por- és gondállósággal", illetve "katonai szintű tartósságra optimalizáltként" hirdette egyes mobilkészülék-típusait.

"Az állítások különböző nemzetközi szabványokkal (IP68; MIL STD-810G) kapcsolatos teszteken alapultak, a fogyasztók azonban nem kaptak pontosabb tájékoztatást arról, ez mit is jelent a készülék használatára nézve. A vásárlók csak a jótállási feltételek elolvasásakor - vagyis tipikusan a termék megvételét követően - szembesülhettek azzal, hogy az ígért tulajdonságokat a cég kizárólag tesztkörülmények között garantálja, így elveszítik a jótállást készülékükre, ha például "túl poros vagy nedves környezetnek" teszik ki, vagy úsznak vele"

- derül ki a GVH közleményéből.

A versenyhatóság elfogadta a cég önkéntes kötelezettségvállalását a problémák korrigálására. Ez a gyakoraltban azt jelenti, hogy az LG kiegészíti honlapjának tájékoztatóit, illetve az érintett mobiltelefonok használati útmutatóit és jótállási jegyeit a készülékekre vonatkozó víz-, por-, és leejtés-állósággal kapcsolatban. A fogyasztók a jövőben könnyen érthető és kiegyensúlyozott tájékoztatást kaphatnak a hivatkozott szabványok és tesztek lényegéről, valamint arról, hogy az LG készülékei milyen módon felelnek meg ezeknek, és mindez mit jelent a mindennapi használatban. A cég a készülékeit forgalmazó szerződéses partnereitől is elvárja a jövőben fentieknek megfelelő tájékoztatást.