Nem értékkövető, hanem értékfelhasználó a jelenlegi hazai gazdaság - kezdi cikkét a Népszava, amelyben beszámolnak Király Júlia előadásáról a Republikon Intézet gazdasági konferenciáján. Az MNB korábbi alelnöke szerint komoly probléma, hogy itthon a rövid távú siker érdekében a kormány a fékek és ellensúlyok kiiktatásával a gazdaság ésszerű működését is korlátozza. Az MNB korábbi alelnöke szerint komoly probléma, hogy nincsenek érdekegyeztető fórumok, a versenyjog betartásától a miniszterelnök köre mentesül, valamint az Állami Számvevőszék működését gyakran a politika szolgálatába állítja, vagy a Költségvetési Tanács szerepét jelképessé tette.

Király kritizálta az MNB működését is: károsnak ítélte meg, hogy a jegybank megkérdőjelezhetetlenül alakítja a gazdaságpolitikát, olyan kérdésekbe is beleszól, amelyekbe nincs beleszólása.

A közgazdászprofesszor úgy látja, az is komoly gond, hogy a mai magyarországi piac két jól elkülöníthető részre bomlik: a jogszabálykövető gazdaság és a "birodalmi". Az utóbbi extra kedvezményeket élvez, a jogszabályokat rájuk szabják - összegezte a napilap. Emiatt is úgy véli, hogy a jelenlegi rendszer "menthetetlen, azt le kell bontani".

Szerinte a jelenlegi kimagasló magyar gazdasági növekedési eredmények leginkább csak a jelenlegi hétéves uniós gazdasági ciklusban hazánk számára megítélt 10 ezer milliárd forintnak köszönhetők. Palócz Éva számításai azt mutatják, hogy ez az éves GDP-nek mintegy 3,0-3,5 százaléka. De kifogásolja, hogy a kormány részrehajló módon osztja el.

A CEU hétfő esti rendezvényén Csaba László akadémikus, egyetemi tanár vázolt hasonló véleményeket a magyar gazdaságról, és szerinte egy nagy válság jön a világban.