Az MNB májusban meghirdetett minősítési rendszerének köszönhetően mára 52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet - vagyis a piac valamennyi rendszerszinten jelentős szereplője - 104 különféle minősített fogyasztóbarát lakáshitelt kínál 3, 5, 10 éves rögzített kamatperiódussal vagy a teljes futamidőre fix kamattal. Ezek a hitelintézetek folyósították tavaly a teljes lakossági hitelállomány mintegy 80 százalékát - mondta Windisch László, az MNB alelnöke az MTI beszámolója szerint.

Az MNB fogyasztóbarát honlapot, azon pedig naprakész összehasonlító kalkulátort alakított ki az ügyfeleknek a legmegfelelőbb fogyasztóbarát lakáshitelek kiválasztásához.

A fogyasztóbarát tanúsítványt megkapott konstrukciók esetében a hitelintézetek használhatják a minősítést igazoló logót. Az MNB önálló Facebook-oldalt hozott létre e lakáshitelekkel kapcsolatos tudnivalók megismertetésére.

Az MNB piaci felmérése szerint egy átlagos, tízmillió forintos, húszéves futamidejű, ötéves rögzített kamatperiódusú konstrukció esetében a ma elérhető legjobb piaci feltételű lakáshitel thm-je 4,46 százalék, míg azonos feltételekkel a legkedvezőbb minősített fogyasztóbarát lakáshitelé 3,89 százalék. Utóbbi esetében a mintegy 0,6 százalékos kamatelőny azt jelenti, hogy egy fogyasztónak - szerződésszerű teljesítés esetén, a kedvezőbb egyszeri hitelfelvételi költségeket nem számítva - a futamidő alatt összességében 698 101 forinttal kevesebbet kell fizetnie a hitelért. Ez havi 2 909 forint, éves szinten 34 908 forinttal kisebb törlesztőrészletet jelent.

Fml-t kínáló hitelintézetek (kamatperiódusonként)
Hitelintézet3 év5 év10 évVégig fix
Budapest Bank-++-
CIB Bank-++-
Erste Bank+++-
FHB Kereskedelmi Bank-++-
K&H Bank++-+
MKB Bank---+
OTP Bank--+-
Raiffeisen Bank-+--
Takarékszövetkezetek-++-
UniCredit Bank++-+
Forrás: MNB

Az MNB szerint a fogyasztóbarát lakáshitelek kapcsán a kezdeményező szabályozói fellépésére azért is szükség volt, mert a hazai hitelintézeti piacon eddig nem kellően intenzív a verseny a fogyasztókért. A termékek nehéz összehasonlíthatósága, nehézkes átláthatósága csapódott le a hosszabb kamatperiódusú konstrukcióknál a magas kamatfelárakban - vagyis a kamat azon részénél, amit a forrás beszerzési árán felül költségeikre, ráfordításaikra stb. számítanak fel a hitelintézetek.