A most véget érő év első tizenegy hónapja alatt 6,9 milliárd szál cigarettát értékesítettek a magyarországi trafikokban, miközben 4900 tonna vágott dohányt vásároltak a fogyasztók - tudta meg a napilap dohánypiaci forrásból.

A változás a tavalyi azonos időszak adataihoz képest látványos. A vágott dohányból 5500 tonna fogyott tavaly tizenegy hónap alatt, vagyis a terméknél több mint tízszázalékos visszaesés volt. Tavaly január-novemberben 6,7 milliárd szál cigarettát vásároltak a dohányosok, így itt 3 százalék volt a bővülés.

A folyamat fő oka az lehet, hogy nagyobb arányban drágult a vágott dohány, mint a cigaretta - írta a Magyar Idők. Miközben a gyártók a cigaretták árát 3-4 alkalommal emelték, mégpedig alkalmanként 20-40 forinttal, addig a vágott dohányoknál 6-8 alkalommal, alkalmanként akár 100 forinttal drágítottak.

Emellett változtak a dohánypiaci szabályok is. A cigarettásdobozok a korábbi 19 helyett immár 20 szálat tartalmaznak, ami a bevezetéskor automatikus áremelkedést hozott magával. A vágott dohány csomagolási szabályai 2017 májusában változtak meg. Az előírások azóta tiltják a nagy kiszerelés piacra dobását, a vágott dohány 30 és 50 gramm közötti tasakokban kínálható - azaz nőttek a gyártók csomagolási költségei. Emellett a vágott dohány jövedéki adója idén kétszer is emelkedett.

Címlapkép forrása: StockSnap.