A 2021-es év első 7 hónapja alapján a Messer árbevétele 14 százalékkal haladta meg a tervezett szintet, valamint 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az iparigáz gyártó 29,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt tervez 2021-re, amely mintegy 15 százalékos növekedést jelent a 2020-as 25,3 milliárd forint árbevételhez képest -  közölte a cég.

A növekedés hátterében elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen cseppfolyós nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet emelkedése, valamint az úgynevezett on-site, vagyis a vevő saját telephelyén működtetett nagyüzemi gáztermelés növekedése áll.

Az orvosi oxigén iránti kereslet sajnálatos okokból még sohasem volt olyan jelentős, mint az idei év tavaszi időszakában. Áttekintésként: a koronavírus járvány tavalyi első hullámának idején csupán pár százalékkal haladta meg a normál fogyasztást az orvosi célú oxigén mennyisége. A tavaly őszi második hullámban már nőtt az igény, a kritikus hetekben a palackban értékesített oxigén volumene a duplájára emelkedett.

A cseppfolyós nitrogén iránti igény ugyanakkor a 2021-es tervhez képest 19%-kal, a tavalyi év hasonló időszakához képest 22,5%-kal magasabb. A nitrogén a legnagyobb mennyiségben felhasznált gáz az iparban, így a nitrogénkereslet jól mutatja a termelés növekedését a magyar gazdaságban. A nyilvánvaló és elsődleges ok a petrolkémia és az autóipar, azon belül is az autóelektronika, valamint az e-mobilitáshoz kapcsolódó gyártási folyamatok megnövekedett igényei állnak.