Egyedüli meghívott ajánlattevőként a Tiszavirág Konzorcium - amelynek vezetője a szolnoki Kötiviép'B Kft., tagja a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. és az alsónémedi HSP Hídépítő Speciál Kft. - nyerte meg a Tisza jobb parti árvízvédelmi töltésén Szolnok és Tószeg között kerékpárút kivitelezésére szóló közbeszerzést, nettó 290,1 millió forintért. A cégeknek három méter széles kerékpárutat kell építeniük 3,8 kilométeren, valamint töltésfeljáró rámpát 1,2 kilométeren.

Az ajánlatkérő Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) csak ezzel a konzorciummal tárgyalt a hirdetmény nélküli közbeszerzésén, mivel már korábban is ezekkel a cégekkel szerződött - derül ki az igazgatóság közbeszerzési tájékoztatójából. A kerékpárút a Szolnok térségi árvízvédelmi fővédvonal fejlesztésére szóló, uniós támogatással megvalósuló projekt keretében épül. Az árvízvédelmi munkák tervezésére és megvalósítására még 2012 augusztusában szerződött a Kötivizig a három céggel, nettó 1,652 milliárd forintért - idén szeptember végén pedig a kerékpárút építését is rájuk bízta.

A Duna Aszfalt nem szűkölködik állami megrendelésekben, ahogy korábban beszámoltunk róla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beton terelőfalakat építtet az M3-as, M5-ös és M7-es autópályák forgalmi irányainak elválasztására nettó 8 milliárdért. A legnagyobb értékű munka a Duna Aszfaltnak és konzorciumtársának, a Ferrobeton Zrt.-nek jutott: az M3-as 10. és 35. kilométerszelvényei közötti, 25 kilométeres szakaszon építenek terelőfalakat. A kivitelezést a Magyar Közút által előzetesen becsült összegnél közel egymilliárddal drágábban vállalták, áfa nélkül 4,45 milliárd forint helyett 5,391 milliárd forintért.

Korszerűsít Mészáros cége

Az Orbán-kormány szintén kedvelt vállalkozója, Mészáros Lőrinc cégeinek is fut a szekér, szeptemberben a Szombathelyi Egyházmegye közbeszerzését nyerte meg a Fejér-B.Á.L. Zrt. nevű cége a West Hungária Bau (WHB) Kft.-vel együtt, nettó 828 millió forintért. A Céginfo.hu adataiban nem látszik tulajdonosként Mészáros Lőrinc a cégben, de a társaság felcsúti székhelyének címe megegyezik Mészáros R-Cord Kft.-jének egyik telephelyével. A két nyertes építőipari cég feladata a szombathelyi püspöki palota lebombázott épületrészének, valamint a tetőhéjazata és homlokzata helyreállítása. A vállalkozások az előzetesen becsült árnál 13 millióval drágábban vállalták a munkát. (A WHB is több kormányzati megrendelést teljesített az elmúlt években, a Várkert Bazártól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem több épületének felújításáig, illetve kivitelezéséig.)

A Fejér-B.Á.L. Kft. megnyerte a bicskei uszoda korszerűsítését is, az atv.hu híre szerint meghívásos közbeszerzésen, nettó 137,5 milliós árajánlattal. A cég győzelme az atv.hu forrása szerint azért sem volt meglepő, mivel nem sokkal korábban a felcsúti polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-je megnyerte a két bicskei általános iskola energetikai fejlesztését is, 149 millió 886 ezer forintos ajánlattal - a munkára 150 millió forint állt rendelkezésre.

Bicske fideszes polgármestere Pálffy Károly, akinek testvére Pálffy Balázs, Mészáros Beatrix (Mészáros Lőrinc egyik lányának) barátja. Pálffy Balázs vezérigazgatói posztot tölt be a Duna Aszfalt érdekeltségébe tartozó Körösaszfalt Zrt.-nél. Pálffy Balázs továbbá igazgatósági tag a Körösaszfalt által idén tavasszal megvásárolt Magyar Építő Zrt.-nél

A felcsúti polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-je kikötőépítésben is részt vesz, az A-Híd Zrt.-vel és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel alkotott konzorciumuk júliusban megnyerte a Győr-Gönyű kikötő infrastrukturális továbbfejlesztésére kiírt közbeszerzést, nettó 6,891 milliárd forintért. (Ez az az eljárás, amin a kiíró Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hamis adatszolgáltatásra hivatkozva kizárta a közbeszerzésből a szintén pályázó Közgép Zrt.-t, s ami a Közgép közbeszerzésekből való 3 éves eltiltást eredményezte - az ügy jelenleg bíróság előtt van.)