Véleménye szerint a bankok előtt álló kihívások része a nem teljesítő hitelek kitisztítása, a banki jövedelmezőség javítása, a Bubor-piac felfuttatása és a magas készpénztartás csökkentése.

A szűkülő belföldi hitelezést a nagyvállalatok külföldi anyavállalati vagy külföldi banki hitelekkel helyettesítik, e kiszorítási hatás miatt nem a teljes vállalati hitelezést, hanem csak a kis- és középvállalati (kkv) hitelezést érdemes nézni. Az MNB prognózisa szerint a teljes hitelezés idén és jövőre is 4-5 százalékkal nőhet, míg a kkv-szegmens dinamikája ennek a duplája lehet. A lakossági szegmensben továbbra is a használt lakások hitelezése húzza a piacot, az újaké csak fokozatosan pörög fel.

Hitelezzenek végre!

A bankoknak rendelkezésre áll a forrás a hitelezés tartós felfuttatásához - mondta az alelnök, aki nem tartja egészségesnek, hogy a bruttó hitel-betét mutató a korábbi 160 százalékról 80-85 százalékra csökkent.

A betéti kamatok historikus mélyponton vannak, nulla százaléknál járnak.

Rossz hír, hogy a befektetőknek a következő években a bankolás az eddiginél jóval drágább lesz, a szigorodó tőkeszabályozás miatt 10 helyett 16 százalék tőkét kell tartani.

Sokba kerül az alacsony kamat

A jegybank számításai szerint egy százalékpontos alapkamat-csökkenés 20-30 milliárd forint jövedelmet vesz ki a bankok zsebéből.

Az MNB úgy számol,hogy az alappálya mentén a sajáttőke-arányos nyereség (ROE) 2017 végére 8 százalék lehet. Fenntartom, hogy továbbra is öt nagybankot szeretnék látni - mondta Nagy. Ebben az esetben a ROE 9 százalékra nőhet. Ha pedig a portfóliótisztítás megvalósul, elérhető a 10 százalékos ROE-érték - tette hozzá az MNB alelnöke. Eközben a költségarány az 50 százalék környékéről akár 46 százalék alá is csökkenhet.

Véget ért a hét szűk esztendő

Biztos vagyok benne, hogy a magyar bankszektor idén pozitív számokat produkál - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója. Szavai szerint el kell fogadni azt a helyzetet, hogy a magyarországi vállalatok a hiteligényeik 67 százalékát nem magyarországi bankok elégítik ki.

Bár a bankszektor komoly veszteséget szenvedett el és "mi, bankárok is sokat sírtunk" miatta, az elszámolás és a forintosítás hozzájárult a lakossági bizalom erősítéséhez. Ezzel együtt nem várom, hogy a bankár a reputációs listán újra a rendőr elé kerülne - fogalmazott Patai.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jó kezdeményezés, de mivel a magyar házasságok jelentős része szétmegy, ez hosszú távon komoly kockázatot jelent - jegyezte meg a bankár.

Úgy látom, hogy véget ért a hét szűk esztendő, viszont a bőség évei előtt még néhány átmeneti év áll előttünk - tette hozzá Patai.