A kriptovaluták kereskedéséhez szükséges szoftvereket és egyéb szolgáltatásokat kínáló Crypto World Evolution (CWE) nevű multi level marketing (MLM) terméket reklámoznak a közösségi médiában magyar magánszemélyek. A termék weboldalán található információk szerint a szoftverek különféle értékű csomagokban vásárolhatók. Meghatározott éves díj befizetése mellett a kereskedési szoftverből demo vagy limitált összegű kereskedést lehetővé tevő verzió érhető el. A termékek licenc ideje egy év, további használat érdekében újabb éves díjat kell befizetni - ismerteti közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Van ilyen ingyen is

A hasonló, korlátozott kereskedési hasznot elérő egyéb kereskedési szoftverek azonban ingyenesen, illetve kereskedési limit nélküli fizetős verziók már olcsóbban is hozzáférhetők a világhálón. Az interneten nem található hiteles adat arra vonatkozóan, hogy a kereskedő robot, vagyis a szoftvertermék folytat-e tényleges kereskedést, illetve az esetlegesen elért hasznot a befizetők valamilyen módon tudják realizálni.

Új belépőkből van a bevétel - épül a piramis

Az interneten elérhető weboldalakon bemutatott koncepció szerint a CWE, mint MLM-rendszer keretében alapvetően a beléptetett új személyek arányában érhető el jövedelem. Ez a szisztéma leginkább a piramisjátékokban terjedt el, ahol a rendszer egyetlen bevétele az új belépők befizetései. Ennek alapján a CWE valódi tevékenysége arra irányulhat, hogy minél több ember számára értékesítsék a termékeiket, illetve ezek a személyek további értékesítéseket valósítsanak meg - írja az MNB.

Figyeljenek, hova teszik a pénzüket!

Az MNB piacfelügyeleti tapasztalatai alapján előfordul, hogy a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM-rendszert - adott esetben piramisjáték-sémát - működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az elenyészően csekély. E kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét - írja közleménylében az MNB.

Befektetés előtt így javasolt, hogy a befektetők a kockázatok értékelésén túl információkat szerezzenek az adott tevékenységről, az érintett kriptovalutáról (pl. árfolyama, volatilitása) és annak üzemeltetőjéről (tényleges létezése, származási helye, belső szabályzatai, a rájuk vonatkozó nyilvánosan elérhető adatok stb.). Kérdezzenek rá a befektetési döntést ajánló személynél, vagy a szervezőnél a befektetéssel járó kockázatokra, lehetséges veszteségekre és az értékesítési, valamint az ügyletből történő kiszállási lehetőségekre - javasolja a felügyelet. A közösségi médiában megjelenő - jellemzően szponzorált - tartalmakban szereplő információk ugyanis gyakran elégtelenek a megalapozott befektetői döntések meghozatalához.

Az MNB honlapján itt érhetők el a jegybanki engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező befektetési szolgáltatók listája, a befektetési lehetőségekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi tájékoztatók pedig itt tekinthetők meg.