Az orosz légierő négy Il-76-os gépe Ivanovo megyébe szállítja a légideszantos katonákat. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, akit csütörtökön fogadott Vlagyimir Putyin elnök, kijelentette, hogy a békefenntartók kivonását várhatóan január 19-én fejezik be - írja az MTI moszkvai tudósítója.

Putyin azt mondta, hogy a békefenntartók végrehajtották feladatukat, fontos szerepet játszottak a helyzet stabilizálásában Kazahsztánban, ezért hazatérhetnek.

Az ODKB-tagállamok - Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán - védelmi miniszterei a nap folyamán megvitatták a kazahsztáni békefenntartó művelet eredményeit és a fenyegetésekre történő operatív reagálás mechanizmusainak tökéletesítését. A hat ország katonai tárcavezetői közös határozatot írtak alá a tagállamok békefenntartó kontingenseinek hazatéréséről. Ezt csütörtökön a szervezet titkársága közölte. A békefenntartó művelet részvevőit a kazah védelmi minisztérium kitüntette.

Az oroszok üzentek a Nyugatnak is

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön a Pervij Kanal állami televíziónak nyilatkozva "ijesztőnek" és "szégyenteljesnek" nevezte a Nyugatnak, egyebek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a kazahsztáni eseményekre - a tárcavezető szerint a pogromokra, a gyújtogatásokra, a "terroristáknak" az újságírókkal szembeni fellépésére - történt reagálását. Kifogásolta, hogy a szervezet, amely mindenki jogainak tiszteletben tartására szólított fel, nem nevezte meg egyenesen a történtek okát.

A kazah hatóságok vizsgálják a történtek körülményeit. Mint mondta, az ODKB békefenntartó egységeit Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kérésére és a szervezet kollektív biztonsági tanácsának január 6-i döntése nyomán, törvényesen vezényelték ideiglenesen Kazahsztánba.

Tokajev korábban a behívott kontingens létszámát 2030 főben jelölte meg. Mint mondta, a békefenntartók 250 haditechnikai eszközzel rendelkeztek. A moszkvai védelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint a kontingensben csaknem 1500 orosz katona szolgált - írta az MTI.