Az NFI 2020-ban meghirdette a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek - írja az NFI közleményében. Az NFI televíziós döntőbizottsága szeptemberi ülésén négy filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást.

Boldog Brenner János vértanú, áldozópap brutális meggyilkolásáról Legyetek szeretettel címmel rendez tévésorozatot Szilágyi Andor. 1957-ben a forradalmat követő egyházüldözés áldozatává lett fiatalember megölésének körülményeit máig homály fedi. A Nemzeti Filmintézet 549,9 millió forintos támogatásával készülő sorozat a nyomozást bemutatva bepillantást enged a kommunista hatalom '56 októbere utáni restaurációjába is - olvasható a közleményben. A gyártó az Oberonfilms Kft. által alapított BBJFilm Production Kft.

Egyedi támogatási kérelemre döntött az NFI arról, hogy 273,9 millió forintot ad az Ország Háza című dokumentumfilmre. Az Országház és a Kossuth tér az elmúlt évekbe teljeskörűen megújult. Az operatőr Nagy András rendezésében készülő dokumentumfilm az épület és részben az ország történetének elmesélésére vállalkozik - közölte az NFI. Gyártója a Budamount Film Kft.

Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről és legendás Váci utcai szalonjáról Zomborácz Virág rendez tévéfilmet. Az Egy magyar Rothschild az 1970-es évek elitjének életét eleveníti meg a Filmintézet 295 millió forintos támogatásával. Gyártója a Tivolifilm Kft.

Paczolay Béla rendezésében a Filmintézet 131,3 millió forintos támogatásával készülhet a VÍG125 című kétrészes fikciós dokumentumfilm, amely felöleli a Vígszínház 125 éves történetét, végigvezet a történelmi és színháztörténeti korszakokon, kiemelve fontosabb csomópontokat, meghatározó művészeket - írja az NFI. Gyártója a VGSZNHZ125 Kft.

A pályázati adatokból kiderül, hogy gyártás előkészítésre 98 millió forint támogatást kapott a Megafilm Service Kft. Erdély Trilógia - Tündérkert című televíziófilmes sorozatterve is, a producer Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, a forgatókönyvírók között van - mások mellett - Bereményi Géza és Tasnádi István, a rendező Gulyás Buda.

Kovács Ákos énekes-dalszerző első kisjátékfilmje, A taxis címmel tavaly szeptemberben 14 millió forint támogatást kapott, most szeptemberben pedig pótlólagos támogatásként 4 milliót. Gyártója Hábermann Jenő Film-Art Stúdió Kft.-je.