A friss közlés szerint a bejelentő előzetes szakhatósági hozzájárulást kért - a médiatörvény rendelkezései szerint - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), az NMHH Médiatanácsa pedig 2017. július 25-én adta meg a szakhatósági hozzájárulást a tranzakcióhoz.

Az AValue Befektetési Kft. a Vajna-csoport tagja, amely a televíziós és a rádiós médiaszolgáltatási és hirdetési piacokon, míg a Lapcom-csoport a nyomtatott sajtó piacán van jelen.

A tranzakcióban részes felek piaci tevékenységei között - a bejelentési űrlappal benyújtott információk alapján - érdemi horizontális átfedés vagy versenyprobléma lehetőségét felvető kapcsolódás nem volt azonosítható sem az országos, sem a regionális hirdetési piacokon.

A felek által benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel, és a GVH hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára - írta a GVH.

Vajna András György (Andy Vajna) a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 60 milliárd forintos becsült vagyonnal a tizennegyedik legmódosabb magyar.

A Lapcom adja ki a - honlapja szerint - Magyarország legnagyobb példányszámban értékesített regionális napilapját, a Kisalföldet, a Csongrád megyei Délmagyarországot, valamint a Bors című országos bulvárlapot. A cég tulajdonosa a kajmán-szigeteki bejegyzésű Radio Bridge Media Holdings Ltd. volt, amely feltételezhetően jó árat kért a tavaly tízmilliárd forint nettó árbevétel mellett 1,4 milliárd forint nyereséget termelő kiadóvállalatért.

A magyarországi megyei lapok többségét - a tavaly október óta a Mészáros Lőrinc közvetett érdekeltségében lévő - Mediaworks Zrt. adja ki (egyebek mellett a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot is, s hamarosan a kormányközeli Magyar Időket is).

Három regionális napilap (Észak-Magyarország, Hajdú-bihari Napló és Kelet-Magyarország) pedig Heinrich Pecina osztrák üzletember cégéhez került. Az újságokat kiadó Russmedia Kft. július végén jelentette be, hogy eladta magyar és romániai lapjait a Media Development Management Kft.-nek, amely az ausztriai CPS Investment Services AG leányvállalata.