A tender lejárati határidejének a meghosszabbítását az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A szóban forgó tendert a T-Systems 2013 szeptember 4-én nyerte meg, nettó 5 milliárd 561 millió forinttal. A keretmegállapodás 72 hónapra szólt, 300 jegyautomata telepítésére, valamint üzemeltetésére, a pénzszállítással együtt.

A mostani módosításban a felek rögzítették, hogy a koronavírus járvány olyan előre nem látható helyzetet teremtett, mellyel egyik fél sem számolhatott, és kellő gondossággal eljárva sem láthatták előre azt. Így az üzemeltetési szerződés hatályának meghosszabbítása szükséges mindaddig, amíg az országos veszélyhelyzet megszűnését követően, a BKK új közbeszerzési eljárást folytathat le. Ezért a meglévő szerződést, amelynek a keretösszege 9 milliárd 26 millió forint, az új közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötött szerződés szerinti üzemeltetési időszak kezdetéig, de legkésőbb 2021. december 21. napjáig meghosszabbítják.

A Napi.hu nyomon követte a jegykiadó automaták sorsát. Az eredeti 5 milliárd 561 millió forintos keretszerződést 2017 októberében emelték 9 milliárd 26 millió forintra. A BKK plusz 30 darab jegykiadó automatát rendelt ekkor. A felek a szerződést többször módosították, ez volt a negyedik módosítás, amelyben a 6,5 milliárd forintról 9,026 milliárd forintra növekedett a szerződéses ár.

A Napi.hu 2017 novemberében írt arról, hogy az úszó világbajnokság kezdetére készítette el a T-Systems a BKK-nak az online jegyértékesítési rendszert. A cég feljelentette azt a 18 éves fiatalembert, aki a rendszerben található biztonsági résre hívta fel azzal a figyelmet, hogy 50 forintért vásárolt magának bérletet. Az ügyben nyomozás indult, a vádat azonban később az ügyészség visszavonta.

Ennél sokkal komolyabb rések is tátongtak a védelmen, hiszen az egyik portál megszerezte a teljes (vagy közel teljes) regisztrációs adatbázist, a felhasználók személyes adataival együtt. Szeptemberben a T-Systems két érintett vezetőjének távoznia kellett. Ezek után nyert újra egy 3,5 milliárdos keretösszegű közbeszerzést - versenytárs nélkül - a BKK-nál a T-Systems, a közlekedésinformatikai projektjeihez kapcsolódó további eszközök beszerzésére és szoftveres fejlesztésre.

A jegy- és bérletkiadó automata hálózat üzemeltetésére és továbbfejlesztésére írt ki ez év január végén 45 hónapra szóló, 9 milliárd 91 millió forintos keretösszegű közbeszerzést a BKK. Akkor felmerült, hogy esetleg leváltásra kerül a T-Systems. A felhívásban a BKK egyedi igénye alapján 372 közösségi közlekedési jegy- és bérlet automata (TVM) üzemeltetése, új teljes funkcionalitású, valamint csak bankkártyás fizetési lehetőséggel rendelkező közösségi közlekedési jegy- és bérletkiadó automaták gyártása, szállítása és üzembe helyezése (itt nem volt mennyiség), a meglévő közösségi közlekedési jegy- és bérletkiadó automaták áthelyezése másik helyszínre, a TVM hálózat hardver és szoftver (terminál vagy központi vezérlő szoftver logikai módosítása) fejlesztése szerepelt.

A mostani módosítás ezt a közbeszerzést negligálja, és tesz ígéretet - a vírushelyzet megszűnése után - egy új tender kiírására.