Megszólalt a szentendrei HÉV 5-ös metróvá nevezése ügyében Tarlós István főpolgármester, közröhejnek minősítve az ötletet - kezdi cikkét az Index.

A politikus arra reagált, hogy a főváros nemrég elfogadott Budapesti Mobilitási Tervében (BMT) egy ügyes trükkel úgy gyártanának egy ötödik metrót, hogy egy métert nem építenének, helyette átneveznék a szentendrei HÉV-et (jelenlegi nevén H5) 5-ös metróra.

Ez ellen tiltakozom, ez kezelhetetlen, ez így egy ostobaság - mondta a portálnak Tarlós, aki szerint az átnevezésre nincs is jogosítványa a fővárosnak, mert az már az állam tulajdonában van és a MÁV üzemegysége. Magát a koncepciót sem tartja arra érdemesnek, hogy metrónak nevezzék a képződményt, mert egy bizonyos szakaszon ugyan föld alá vinnék, de ez szeptemberre nem valósulna meg és csak egy kis részt érint, amitől nem lesz még metró a HÉV-ből.

Az 5-ös metró név a főpolgármester szerint még Demszky Gábor idejéből ered, akkor emlegették így az összekötött szentendrei és csepeli-ráckevei HÉV-et, legalábbis ezen az alapon javasolhatták most is.