A Tesco áruházakban kialakított shop-in-shop üzleteink kapcsán a Tescóval mint az ingatlanok tulajdonosával vállalatunk folyamatos kapcsolatban van. Szakértőink álláspontja szerint a szóban forgó rendszerű értékesítési terek kialakításához nem volt szükség rendeltetésmódosítási engedélyre - közölte a Markt műszaki cikkeket értékesítő áruházlánc a napilappal.

Még január végén jelentette be a GVH, hogy megvalósulhat a MediaMarkt irányításszerzése a Tesco kilenc áruházának elektronikai üzletága felett, mivel megállapította, ez nem jár káros versenyhatásokkal. A tranzakciót követően a Media Markt Retail Cooperation Kereskedelmi Kft. 9 helyszínen (Budapest, Veszprém, Sopron, Baja, Esztergom, Szekszárd, Dunaújváros, Kaposvár, Tatabánya) üzemeltethet eladótéren belüli (úgynevezett shop-in-shop), szakosított, műszaki fogyasztási cikkeket árusító üzletet a Tesco-Global Áruházak Zrt. értékesítési helyszínein belül.

Majd februárban a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy szakértők vizsgálják, szükséges-e engedélyt kérni a plázabizottságtól a Tesco áruházakba telepítendő Media Markt-üzletek nyitásához. A plázatörvény tavalyi szigorítása szerint ugyanis már nem csupán az újonnan épített kereskedelmi egységek létrehozása előtt, hanem a meglévők belső átalakításánál is szükséges lehet a jogszabály korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság eljárása. A cégek azonban nem kértek felmentést.

A Tesco korábban azt közölte, hogy a boltok nyitásához minden szükséges engedéllyel rendelkeznek az üzleti partnerek. A cég érvelése szerint az átalakításnál nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el az áruházban. A kereskedelmi cégek jogászai szerint az átalakítások miatt nem szükséges a plázabizottságtól engedélyt kérniük, a bolton belüli boltok nyitásához ugyanis a jogszabályok szerint szükséges valamennyi dokumentummal rendelkeznek.

A Media Markt pedig most azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy azért nem került a plázabizottság elé a tervezett kilenc átalakítás ügye, mert a cégek nem folyamodtak úgynevezett rendeltetésmódosítási engedélyért az illetékes jegyzőhöz, aki az eljárás során továbbíthatta volna a terveket a plázastop alól felmentést adó testülethez.