A Napi.hu szerdán számolt be arról, hogy rekordösszegű, nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) a közszféra uniós támogatásból megvalósított energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására (fűtéskorszerűsítés, nyílászáró-csere, szigetelés, építés).

A tenderrel kapcsolatban Ligeti Miklós, a magyarországi Transparency Internationalt (TI) jogi igazgatója az Index megkeresésére az írta, hogy véleményük szerint "a közbeszerzési eljárás módja nem növeli a korrupciós kockázatot, a pályázáshoz szükséges referenciák nem tűnnek korlátozónak és a megadott határidő sem rövid. Ami probléma lehet, az az, hogy ekkora összeg keretszerű lekötése nem feltétlenül hatékony. Szólnak érvek amellett, hogy egy ilyen beruházást jobb lenne kisebb részekre szétosztani."

Ligeti szerint a kormánynak azért lehet jó mégis a jelenlegi formában a közbeszerzés, mert így egy esetleges kormányváltás után sem lehetne a pénzeket a mostani kabinet akaratától eltérően szétosztani.

Mivel négyéves pénzkiosztásról van szó, jövőre pedig választások lesznek, nehéz nem arra asszociálni, hogy a kormány jó előre le akarja kötni a forrásokat. Ezt a mostani kiírást nehéz másként értelmezni, mint a 2018-ban hivatalba lépő kormány kezének a megkötését.

Ha marad a jelenlegi kormány, akkor az ő szempontjukból nézve minden rendben van, de ha más összetételű kormány jön, akkor sem olyan nagy a gond, hiszen 500 milliárdot a mostani kormány által lefektetett szabályok szerint és a mostani kormány időszakában hirdetett győztesek között kell szétosztani

- írta az Indexnek az TI jogi igazgatója.

Az NFSI tendere Berkecz Balázs Együtt-alelnök figyelmét is felkeltette, hétfőn blogjában azt írta, hogy "nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon, tartunk tőle, hogy ezt a pénzt is ellopják, ezért az Együtt az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul".