Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, azt követően, hogy a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben. Később a jelenlegi igazságügyi miniszter akár az Európai Bizottság biztosa is lehet.

A miniszterelnök szerda délután egyeztetett a jelölttel, és ez alapján Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek. Orbán Viktor kezdeményezi Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Varga Judit kinevezés előtti bizottsági meghallgatását - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak a kormányon belül az európai uniós ügyek is.

Korábban a médiában megjelentek olyan hírek, hogy a fideszes képviselői, Bajkai István ügyvéd - aki jogi esetekben a kormányfő családját többször is képviselte korábban - lehet az új igazságminiszter. Varga Judit tagja a Fidesz "három bölcsének" (Szájer József és Novák Katalin mellett), akik egyeztetnek az Európai Néppárt kijelölt tárgyalóival a magyar kormánypárt felfüggesztéséről. Arról a szerdai bejelentés nem szólt, hogy ezt a pozícióját fel kellene adnia.

Varga Judit a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán szerzett jogi végzettséget, 2009-ben szerezte meg jogi szakvizsgáját. A Freshfields Bruckhaus Deringer és a Hogan & Hartson ügyvédi irodákban végzett ügyvédjelölti munkája után a Fővárosi és Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott fogalmazóként, majd európai parlamenti képviselők politikai tanácsadója volt. 2018 májusától a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára. Három kisfiú édesanyja, lelkes sportember és zenerajongó - áll a kormány honlapján megjelent életrajzában.

Rajta kívül a kormánynak jelenleg csak egy női minisztere van: Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter.