Konkrét számokat nem tudunk, de több százan utcára kerülhetnek csak Nagykanizsán. Úgy tudjuk, most készíti a vezetőség a tervezetet, várhatóan a jövő hét elején közlik velünk a konkrét adatokat - mondta a lapnak Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Annyi biztosnak tűnik, nem egységes arányban lesznek leépítések a különböző gyáregységekben, jelenleg úgy tűnik, a legnagyobb mértékben Nagykanizsát érintik az elbocsátások.

A Tungsram a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva részleges gyárleállásokat jelentett be a hónap elején, s április 11-től kényszerszabadságra küldte a gyár öt telephelyének – Kisvárda, Hajdúböszörmény, Budapest, Zalaegerszeg, Nagykanizsa – dolgozóit. Négy helyen napokkal ezelőtt újraindult a termelés, utoljára a nagykanizsai gyárba térhettek vissza az emberek a kényszerpihenőről. Azt viszont még nem tudni, hogy tervezhetnek-e hosszú távra, s ha igen, akkor hányan.

A kanizsai üzem valójában több nagyobb egységből, többek között üveggyári-, led- és izzógyári részlegből áll. Összesen több mint ezren dolgoznak a gyárban, a legtöbben épp a leginkább veszélyeztetettnek számító ágazatban, a hagyományos izzók részlegén.

Az üveggyár már leállt, ott több mint százan dolgoztak, s ez komoly hatással lehet az izzógyári részlegre is – fogalmazott Sallai Gábor. Az érdekvédő arra utalt: kedden elzárták a gázcsapokat a cég 1973 óta működő üveggyárában. Több dolgozó mécsesekkel vett részt az eseményen, mintha temetésre mentek volna: szerintük ugyanis végleges lehet a lezárás, mert nem engedték le a rendszerből a folyékony üveget, pedig ez elengedhetetlen feltétele lett volna az újraindításnak.

Az üveggyári részlegen valamivel több mint 100 ember dolgozott, a szakszervezet szerint őket egyelőre más gyáregységekben, a kanizsai izzógyárban, valamint Zalaegerszegen próbálják meg foglalkoztatni, bár az érdekképviselet szerint ez csak időnyerésnek tűnik. A kanizsai üveggyári leállítása bizonyosan hatással lesz az izzógyárra is, megpecsételheti a hagyományos lámpa- és autólámpa-gyártást, nem véletlen, hogy az összesen 3000 munkavállalót foglalkoztató Tungsram több, mint ezer kanizsai dolgozója igencsak borúsan látja a jövőjét. Az említett két szekcióban ugyanis nagyjából hétszázan dolgoznak.