Csoportos létszámcsökkentést jelentett be Jörg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója. Év végéig 1600 alkalmazottat küldenek el a 123 éves magyar cégtől, ahol összesen háromezren dolgoznak, így a leépítés az alkalmazottak több mint felét érinti.

A hírről Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke tájékoztatta a Forbes.hu-t. 

A vezérigazgató, Jörg Bauer szerdán tájékoztatta a szakszervezeteket és az üzemi tanácsot, majd videón tartott tájékoztatást a leépítés menetéről a Tungsram-dolgozóknak.

A leépítést azzal indokolta, hogy teljesen megszűnik a hagyományos izzógyártási tevékenység, mert az elszálló energia-és alapanyagárak, miatt masszívan veszteségesen működik az üzletág.

Átalakításra vagy összeolvadásra nincs lehetőség, ahhoz túl nagy a létszám, és a kínai piaccal nem érdemes versenyezni sem

– mondta Sallai.  

Az elbocsátások az év végéig zajlanak le, addig jelen állás szerint változatlanul kifizetik a munkabéreket, és a munka törvénykönyvében meghatározottak szerinti végkielégítést kapnak az alkalmazottak.nSallai hozzátette: a cég kollektív szerződése alapján magasabb végkielégítés járt volna a törvényben meghatározottnál, ezt azonban már februárban, előzetes bejelentés nélkül módosították.

A Tungsramról régóta tudni, hogy komoly pénzügyi problémákkal küzd: április 11-én kényszerleállást rendelt el mind az 5 gyárban, azóta ez véget ért, de a nagykanizsai üveggyárat végérvenyesen bezárták - írja a Forbes.