Új technológiával szálltak be az okos telefonok piacán zajló öldöklő versenybe azok a finn mérnökök, akik megszerezték a Nokia MeeGo nevű operációs rendszerének felhasználási jogát, és ezen az alapon kifejlesztették saját mobiljukat. A finn nagyvállalat akkor dobta félre fejlesztés alatt álló szoftverét, amikor 2011-ben úgy döntött, hogy a Microsoft mobileszközökhöz igazított Windowst plattformjára áll át.

A Nokiától kilépett csapat Jolla néven vállalatot alapított, Sailfishre keresztelte át az operációs rendszert, és befejezte program félbe hagyott fejlesztését. A szoftver a szintén Jolla neven piacra dobott mobilban kapott helyet. A készülékből csak 450 darab került a boltokba a premier napján, mivel az első széria nagyját elvitték az előrendelést feladó vevők. A Jolla az egyik finn mobilszolgáltatónál csomagban is megvásárolható, és a fejlesztők hamarosan hasonló szerződést kötnek egy brit céggel is.

Nyitottságot!

A telefon filozófiája szerint nagyobb nyitottságot kíván adni a mobilosoknak szemben az Apple iPhone-jának teljesen, illetve a Google Android operációs rendszerét használó mobilok részlegesen zárt rendszerével - mondta a BBC-nek Marc Dillon a Jolla társlapítója. A készüléken futtatható az Androidhoz kifejlesztett alkalmazások szinte mindegyike. A cél az, hogy a felhasználók elérhessék különböző fejlesztők különböző alkalmazásait.

A Sailfish programkódjának jelentős része nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők szabadon hozzáférhetnek és formálhatják a platformot. A Dillon elmondása szerint megkezdték az online közösség kialakítását, a szoftvernek saját weboldala van, amelyen a programozók hozzáférhetnek.

Dávid és Góliátok

Az okos telefonok operációs rendszereinek piacát egy nagyobb és egy kisebb góliát uralja. Az ilyen mobilok 81 százalékát Androiddal értékesítik, míg az Apple iOS szoftvere a telefonok 13 százalékán fut. A kisebb játékosok, a Blacberry, a Microsoft és a Mozilla sem akárkik ebben a szakmában. Így a Jolla mintegy Dávidként egyszerre több Góliáttal is szembe találja magát.

A cégvezetés abban bízik, hogy az alacsony fejlesztési költségekre, a kicsi vállalati szervezetre és a lelkes felhasználói bázisra támaszkodva nem buknak el. A Jolla hosszú távú stratégiája szerint más gyártóknak is licencelni akarják a Sailfish használatát.

Hátha mégis úgy lehetett volna

Egy sikert máris elkönyvelhet a vállalkozás: a finnek szívét már megnyerték. A hazai vásárlók csalódottan fogadták, hogy a nemzeti ikonnak számító Nokia mobiltelefon-részlegét megveszi a Microsoft. Dillon beszámolója szerint az emberek lépten-nyomon megállítják az utcán, amerre jár, hogy támogatásukról biztosítsák. A Jollában látják azt az utat, amelyen Nokia haladhatott volna tovább, ha nem társult volna a Microsofttal, és nem veszi át annak Windowst Phone szoftverét.