Ukrán nyelvű ügyféltájékoztatókat jelentetett meg az OTP Bank a honlapján. Az OTP Bank az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülő, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, illetve a Magyarországon munkát vállaló, tartózkodási engedéllyel rendelkező ukrán állampolgárok banki ügyintézését anyanyelvükön elérhető tájékoztatókkal is segíti. Az OTP-t az ukrán ügyfelek ismerhetik, hiszen ott is rendelkezik leánybankkal. 

A bank eddig már több bejelentést tett az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, hiszen mindkét országban rendelkezik leánycéggel. Ezekben teljes mértékben kiállt az ukrán leánybank mellett. "Azon dolgozunk, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is. Ukrajnai leánybankunk tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, munkatársaink és ügyfeleink körében indított több mint másfél millió euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel, és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulunk hozzá a válsághelyzet kezeléséhez" - írták két hete.

Az oroszországi tevékenységet ugyanakkor leépítik. Az ottani leánybank működését teljes mértékben alárendelik a nemzetközi szankciós előírásoknak. Fokozatosan leépítik a vállalati hitelportfóliókat, nem fektetnek orosz állampapírokba, illetve ezek forgalmazását a teljes nemzetközi OTP csoportban felfüggesztették. Az OTP Bank Nyrt. nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára, sőt már azt is mérlegelik, szükség van-e további változtatásokra az OTP csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban, elemzik az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is.

A bank arra is figyelmeztette az ügyfeleit, hogy az Oroszországba és Ukrajnába indított pénzügyi tranzakciók kimenetele bizonytalan, főleg Oroszország felé, ahol a szankciók miatt meghiúsulhatnak ezek az ügyletek. Ukrajnába a háború miatt lehet probléma az átutalások megérkezésével. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.