A járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs e héten jelentette be, hogy az oltási rendet kiterjesztik és elkezdik az úgynevezett kritikus infrastruktúrához tartozó szolgáltatóknál dolgozók oltását is. Ez érinti a tömegközlekedésben a budapesti közlekedési vállalat, a MÁV és a GYSEV vasúti dolgozóit, valamint az áramellátást biztosító paksi atomerőmű és a Magyar Villamos Művek dolgozóit is.

A Vasutasok Szakszervezete  (VSZ) úgy értesült, hogy nagyon kevés oltóanyagot szán a kormány a vasutasok koronavírus-fertőzés elleni védelmére: 850 vakcinát mintegy 36 ezer vasúti dolgozónak.

Sok vasutas fertőződött már meg

A megbetegedett vasutasok száma meredeken emelkedik, a VSZ 1800 Covid-fertőzöttről tud.

"Ki fogja eldönteni, hogy a 850 adag védőoltást ki kapja meg a mintegy 36 ezer vasutas közül? Kinek a lelkén szárad majd, ha továbbra is meredeken emelkedik a Covid-fertőzöttek száma, de ezúttal azokból kerülnek majd ki a betegek, akiknek nem jut védőoltás" - írja Meleg János, a VSZ elnöke közleményében. "Ha fertőzés az elmúlt hetekben tapasztalt ütemben terjed - egyik napról a másikra százak esnek ki a szolgálatból -, gondok lehetnek a szolgáltatás biztosításával is."

A VDSZSZ a kvóta emelését kéri

A benyújtott igények ellenére a MÁV-Volán csoport 850, míg a GYSEV 70 dolgozó beoltására elegendő oltást kapott, ez hálózati szinten nagyon kevés, ezért a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) csütörtökön kezdeményezte az operatív törzsnél a vasutas munkavállalóknak szánt vakcinamennyiség jelentős emelését - közölte a VDSZSZ.

Nagy a kontaktusok száma a vasutasoknál

A szakszervezeti vezető méltatlannak tartja az eljárást és felelőtlenül kevésnek azt az oltóanyag mennyiséget, amit a vasúti ágazat dolgozóinak szánt a kormány. A szakszervezet elvárja, hogy minden regisztrált vasutast oltsanak be, első körben azt a több ezer dolgozót, aki részt vesz a vasúti forgalom fenntartásában, illetve azokat, akik a munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az utasokkal, és nagyobb létszámban egymással is - olvasható a közleményben.