Magyarországon 20,6 ezer hektáron 88 ezer tonna zöldborsót termeltek 2019-ben, míg 2018-ban 90 ezer tonnát a KSH adatai szerint. Idén - a kissé csökkenő termőterület ellenére is jelentősen nőhet a betakarított mennyiség, mivel a hűvösebb májusi idő kedvezett a zöldborsónak. Az is igaz ugyanakkor, hogy a betakarítást hátráltatta a júniusi esőzés.

Az Agrárminisztérium termésbecslése szerint borsóból 19,77 ezer hektárról 107,46 ezer tonnát takaríthatnak be az idén, 22 százalékkal többet a tavalyinál.

A zöldborsókonzerv, valamint a fagyasztott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege egyaránt pozitív volt az elmúlt években. Magyarország zöldborsókonzerv-kivitele tavaly 58,5 ezer tonna volt, 7 százalékkal kevesebb az előző évinél. Az idei első negyedévben pedig 1,3 százalékkal, 13,94 ezer tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége. A legjelentősebb felvevőpiac Oroszország maradt, emellett Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is szállítottak zöldborsó konzervet.

A fagyasztott zöldborsóból 30 százalékkal, 14,5 ezer tonnára csökkent a kivitel, míg a behozatal 1 százalékkal, 6,6 ezer tonnára emelkedett tavaly az előző évhez képest. Idén január-márciusban az export a felére, 2 ezer tonnára csökkent, miközben a döntően Belgiumból származó behozatal 900 tonnáról 3,2 ezer tonnára bővült 2019 azonos időszakához viszonyítva. A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Görögország, Olaszország és Románia voltak 2019-ben. A magyar piacra elsősorban Szerbiából és Lengyelországból és Belgiumból került fagyasztott zöldborsó.

A friss piacra szánt zöldborsó mennyisége a feldolgozott termékek mellett elhanyagolható. Az elmúlt évben 876 tonna friss zöldborsót szállítottak külpiacokra, az import 211 tonnát ért el. Az ipari feldolgozásra szánt zöldborsó átlagos tavalyi felvásárlási ára tonnánként 93 880 forint volt, csaknem 7 százalékkal haladta meg az előző évit.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó kilogrammonkénti ára átlagosan 530 forint volt 2019-ben, nem változott lényegesen az egy évvel korábbi 534 forinthoz képest. Ugyanezen a piacon 2020-ban a 20-25. héten a zöldborsó termelői ára 76 százalékkal, kilogrammonként 850 forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Piaci szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a betakarítás, illetve a bővülő termés nyomán keletkező kínálati többlet nyomán megindulhat a zöldborsó árának csökkenése.