Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyanakkor másban nincs egyetértés a felek között, a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának keddi ülésén a jövő évi legkisebb keresetek mértékének meghatározásában nem közeledtek az álláspontok.

A szakszervezeti oldal továbbra is ragaszkodik a két számjegyű, legalább 13 százalékos minimálbér- és legalább 15 százalékos garantált bérminimum-emeléshez. A munkaadói oldal szerint viszont tartósan nem nőhet a gazdaságnál jobban a legkisebb kötelező bér, így januártól 5-5 százalékkal növelnék a béreket, majd további 2-2 százalékkal júliustól, a szociális hozzájárulási adó további 2 százalékpontos csökkentésének időpontjától.

A lap szerint elmozdulás a következő tárgyalási fordulón várható, amelyre a kormány részletes kimutatást készít a hazai keresetek helyzetéről, ágazati bontásban.

A bérvitában fontos tényező, hogy a kormány a jövő évi adótörvényben megszüntette a legtöbb cafeteria-tétel teljes vagy részleges adómentességét. A szakszervezetek szerint így ugyanis akár 1,5 millió munkavállaló bevételei eshetnek 25-30 ezer forinttal, amelyet valahol vissza kellene hozni az embereknek. Javaslatot is tettek a kormánynak a változtatásokra - ahogy arról korábban írtunk.