A szakértő államtitkárt Varga Judit jobbkezére cseréli az ITM

Január 15-ig lesz csak energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár Kaderják Péter az ITM-ben, írja a Népszavára hivatkozva a Szabad Európa hírportál. Utódja Varga Judit igazságügyi miniszter "jobbkeze", az IM eddigi uniós ügyekért felelős államtitkára lesz.
Domokos Erika, 2021. január 5. kedd, 20:00
Fotó: Napi.hu / Szabó István - Kaderják Péter, Palkovics László

Nem rúgják ki, hanem megszüntetik az államtitkárságát, az államtitkárnak pedig "megszűnik a beosztása".  Az ITM összes eddigi vezető beosztású tisztségviselője közül Kaderják Péter volt a legismertebb energetikai szakember, felkészültségét minden politikai csoport elismerte - írja a Szabad Európa.

Kaderják korábban a Regionális Energetikai Kutatóközpont (REKK) vezetőjeként többször is elmondta, hogy elhibázottnak tartotta a rezsicsökkentés megvalósult megoldását. Szerinte a fenntartható rezsicsökkentést kézenfekvő módon jól működő, hatékony áram- és gáznagykereskedelmi piaccal lehetne létrehozni. Vagy nem indokolt az államnak atomerőművet építenie, a megújulóenergia-termelési célokat finanszíroznia viszont annál inkább.

2018-ban nevezték ki az ITM államtitkárának. Friss államtitkárként felszólalt a szélenergia további használata mellett is, miközben a Miniszterelnökségről évek óta az volt a határozott üzenet, hogy "a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben".  A Népszava információi szerint több ügyben is összekülönbözött a kormánnyal, például ellenezte az erősen légszennyező, bezárásra ítélt mátrai lignitblokkok államosítását.

Boros Anita sem lesz államtitkár

Hasonlóan Boros Anita sem lesz január közepétől államtitkár az ITM-ben. Ő építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár volt. Neki nem volt említésre méltó iparági tapasztalata, de például hozzá fűződik a hulladékgazdálkodás teljes államosítási terveinek eggyel korábbi, tavaszi verziója - írta a Népszava.

A két államtitkárságból egyet csinálnak, új vezetője pedig az Igazságügyi Minisztériumból érkezik a 39 éves Steiner Attila személyében, aki 2007-ben végzett a Corvinuson, utána 3 évet dolgozott a Molnak, majd 2010-ben elment politikai tanácsadónak az Európai Parlamenthez, 2014-ben pedig már a Miniszterelnökségen adott politikai tanácsokat. 2018-ban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki, 2019 júliusától pedig az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára volt.

Az ITM szerint a következő időszakban elsősorban az EU-val kell majd viaskodnia, pontosabban a lap szerint az elfogadott és megindított programokat kell a nemzetközi vállalásokhoz és kötelezettségekhez igazítani, illetve összehangoltan továbbvinni. Ide pedig uniós egyeztetési tapasztalatok kellenek az ITM-nek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

okoskodo, 2021.01.05 21:47

Az okos embereket menesztik!
Nincs szükség okos emberekre mert azok rávilágítanak a "regnálók" butaságaira!
Jó példa erre, hogy miért is butítják le az oktatást! Nehogy már felnőjön egy okosabb generáció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukac@kukac.eu, 2021.01.05 20:26

Az "asszonyság" helyezkedik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html