A digitális jegybankpénz felé kacsintgatnak a jegybankok

A központi bankok fontolóra veszik a jövőben a digitális jegybankpénz megteremtését, amelynek pénzforgalmi szempontból számos előnye lenne, például nem jelentenének gondot a lakosságnak a bankcsődök, Magyarországon azonban még az elektronikus fizetés sem eléggé elterjedt - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója egy hétfői budapesti szakmai tanácskozáson.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 6. hétfő, 17:40
Fotó: Napi.hu

A jegybank igazgatója a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszékének konferenciáján arról is beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy bár a digitális pénz olcsóbb lenne, mint a mostani készpénzhasználat és a pénzforgalom biztonságát is garantálná, Magyarországon a pénzforgalom mintegy 80 százaléka még készpénzben történik.

Az elektronikus jegybankpénz elterjedését, felhasználhatóságát ma még akadályozza, hogy Magyarországon csak minden második kereskedőnél lehet elektronikus úton fizetni - jelezte.

A digitális jegybankpénz előnyei közé sorolta, hogy például a lakossági megtakarítások jelentős részének áttételével digitális pénzbe, az állampapírokhoz képest jóval olcsóbbá tenné a finanszírozást. A digitális jegybankpénz bevezetéséhez, kezeléséhez több megoldásban lehet gondolkodni. Az egyik ilyen elképzelés szerint a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne, és az azzal járó valamennyi, jelenleg a bankok által végzett szolgáltatást ki kellene építenie és meg kellene felelnie azoknak a bankokkal szemben támasztott követelményeknek ( így például valós idejű tranzakció-kezelés, pénzmosás elleni védelem, vagy az ügyfélazonosítás), amelyeket ma szabályozó intézményként pont az MNB ír elő a kereskedelmi bankoknak. Ez jelentős személyi állományt és infrastrukturális befektetéseket igényelne az adott központi banktól - mutatott rá Bartha Lajos.

A központosított pénzforgalmi számlavezetés a bankok közti konkurenciát, a közöttük meglevő innovációs versenyt is mérsékelné, ez azonban ellentétes lehet az ügyfelek érdekeivel - fűzte hozzá.

Ha az MNB nem vezetne számlát, csak megteremtené a digitális pénz használatának valamilyen lehetőségét azzal, hogy az ezt választó ügyfelek valamilyen eszközre transzformálhassák át a pénzüket, abban az esetben nem tudnák azonosítani a felhasználót, és így lényegében a készpénz szintjére vinné le a biztonságot.

Ezzel együtt a pénz tulajdonosának anonimitása megmaradna, de ha az elektronikus pénzt tároló eszközt elvesztené a tulajdonosa, nem lehetne újra visszaszerezni - hívta fel a figyelmet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.06 20:21

Kiváló ötlet! Nem kell visszaterelni a birkákat sehova, nem kell az ügyeletes főmutyielvtársnak habzó szájjal "tolvaj" manyupokra, bankokra mutogatnia, fenyegetnie - egyetlen gombnyomással le lehet nyúlni az egészet!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html