A kormány nem támogatja új adók bevezetését

A kormány nem támogatja újabb adók bevezetését, és bár valóban tervezik, hogy a nagy áruházláncokra vonatkozó szabályozáson szigorítsanak, de még nem döntöttek ezekről. Így a végleges törvényből kimaradhat az élelmiszerboltok előtti parkolóhasználatra kivetett díj, vagy a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő tételek.
Szabó Dániel, 2017. március 17. péntek, 11:52
Fotó: Napi.hu

Két hete szivárgott ki, hogy az élelmiszerbotrányra hivatkozva újabb, a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok vegzálására kitalált javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak Lázár János és Varga Mihály. A tételek között szerepel például, hogy maximalizálnák a hirdetési keretüket, valamint reklámnak minősítenék a láncok által üzemeltetett ingyenes buszjáratokat. Sőt, külön tételeket szabnának ki a parkolókra és fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre.

Noha az Index kedden arról írt, hogy finomítás nélkül, teljes egészében ezt a javaslatot mutatta be a kormány a kereskedők érdek-képviseleti szervezeteinek, a Magyar Idők pénteken arról adott hírt, hogy a kormány nem támogatja új adónemek bevezetését. A lap információi szerint még kikerülhetnek a pluszkiadásokat előrevetítő javaslatok a végleges törvényből.

A vállalkozások versenyképességének javítását célzó, adócsökkentésekre épülő gazdaságpolitikával nem egyeztethetők össze az olyan elképzelések, melyek új központi terheket rónának a vállalkozásokra - írja a magyar Idők kormányközeli forrásokra hivatkozva.

Tehát elképzelhető, hogy a napi fogyasztási cikket kínáló áruházláncoknak a jövőben sem kell a parkolóhelyek után számított környezetterhelési díjat fizetniük, illetve az adóval kiváltható kötelező minimumlétszámot sem írják elő, ahogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő felügyeleti díj bevezetése is elmaradhat.

A kormány javaslatát több érdekvédelmi szervezet is élesen bírálta. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint olyan intézkedéscsomagot készítettek elő a kormány részére, mely fékezi a kereskedelem egészének - így a kisvállalkozásoknak is - a további fejlődését.

HOZZÁSZÓLÁSOK