A lázadás éve lesz 2017 - Elkezdődött?

Pénteken két globálisan is jól ismert közéleti személyiség is lázadásra szólított fel: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és Tony Blair volt brit miniszterelnök. Kettőjük egymástól egyébként független nyilatkozatában annyi a közös, hogy arra szólítanak fel tömegeket, hogy álljanak ki véleményükért és ne a fotelben dühöngjenek.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 17. péntek, 19:26
Fotó: Napi.hu

A lázadás éve lesz 2017 - állította Orbán Viktor miniszterelnök még egy tavaly decemberben adott interjújában - jóllehet, ő ezzel az idei választásokra utalt. Most viszont Mark Zuckerberg jelentetett meg egy hosszú esszét, illetve Tony Blair határozott úgy, hogy egy pénteki beszédében szólít fel aktívabb állampolgári részvételre. A két, globálisan is jól ismert közéleti személyiség megszólalása viszont vélhetően nem az az irány, amelyre a magyar miniszterelnök gondolt.

Tony Blair volt brit miniszterelnök az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén bejelentette: meg  akarja győzni az embereket arról, hogy "lázadjanak fel" a brexit ellen - írja a BBC. Blair szerint ugyanis az EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a brexit, ezért joguk van arra, hogy meggondolják magukat. A volt miniszterelnök azt mondta, hogy szeretne elég támogatottságot szerezni ahhoz, hogy megtalálják a kiutat a jelenlegi szakadék felé rohanásból.

Blair szándékai szerint "könnyen érthető" módon mutatnák be a brexit tényleges költségeit, és azt, hogy a kilépés felé vezető út hogyan okozna valós károkat az országnak és az állampolgároknak. A 63 éves munkáspárti politikus, aki egyébként az EU-ban maradás mellett kampányolt tavaly, azt is javasolta, hogy azután tekintsék át újra a brexitet, ha világos képük van arról, merre tart az ország.

Ez ennek az országnak ez a legfontosabb döntése a második világháború óta, az erről szóló vitát nem lehet leállítani

- hangsúlyozta Blair, aki szerint hatékony ellenzék hiányában az Európa-pártiaknak kell pártokon átívelő mozgalmat indítaniuk. A mozgalom, amit most elindít, kiveszi a részét az ország pozíciójának újragondolásáról szóló viták elindításából - tette hozzá.

Hogy ez mennyire lesz sikeres, még nem lehet tudni, az viszont tény, hogy a kormány az alsóháztól megkapta a felhatalmazást az uniós kilépési kérelem hivatalos benyújtására. A törvényjavaslatot 494:122 arányban szavazta meg az alsóház, most a Lordok Háza képviselőin a sor. Theresa May jelenlegi brit miniszterelnök arra tett ígéretet, hogy a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési procedúrát március végéig elindítja.

A tavaly júniusi népszavazáson a résztvevők 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Eközben túl az Óperencián

Pénteken Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is közzétett egy esszét, amelyben a globalizációért aggódik és cselekvésre szólítja fel az embereket. A BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a globalizáció - amit ő egyébként hasznosnak, sőt, elkerülhetetlennek tart - vesztesei egyre elkeseredettebbek, és szeretnék inkább kivonni magukat az összekapcsolt világból.

Zuckerberg arra szólít fel, hogy ha nem tetszik az irány, amerre a dolgok haladnak, akkor ne csak üljünk és dühöngjünk, hanem építsünk közösségi infrastruktúrákat - mondta a BBC-nek.

Amikor a Facebookot elindította, a világ összekapcsolásának ügye nem egy vitatott dolog volt. Ahogy az évek során a világ egyre összekapcsoltabbá vált, úgy tűnt, ebbe az irányba haladunk. Ez a nézet azonban most egyre vitatottabbá válik - mondta.

Zuckerberg érvelése szerint hosszabb távon az összekapcsolt világ, a globális közösség mindenki számára jó lehet. Bár a globalizáció folyamata sokakat "az út szélén hagyott", a Facebook alapítója mégis hisz egy olyan globális közösségben, ami mindenki javát szolgálja. Ez azonban nem fog magától létrejönni. Mindenkinek - kormányzatnak, civileknek, vállalatoknak - ki kell vennie a részét a változtatásból.

A Facebook alapítója ugyanakkor arra is rámutatott, hogy azok a kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, globálisak: harc a klímaváltozás vagy a terrorizmus ellen, a járványok megszüntetésért, vagy a háborúkat követő menekültválság kezelése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.02.18 11:45

@na4:
es ha a vegen kiderul, hogy semmit nem tudnak megcsinalni abbol, amit megigertek, akkor is ki kell lepniuk? mert voltak am igeretek is a kampany soran, es eddig semmit nem valositottak meg belole, pedig mar fel ev eltelt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.02.18 09:06

Blair ne ugráljon. A népszavazás megvolt, a brexit meglesz. Most már arra koncentráljon, hogy ebből minél több hasznuk legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.02.17 23:30

@POTUS:
abbol, hogy egy tipp nem jon be, plane ha nagyon sok embernek nem jott be, attol miert lenne tanulatlan? vagy nalad ez kriterium? jo sok professzort is leszoltal ezzel az allitasoddal. harmadik osztaly mi? ruszkiberenc...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.17 21:57

@isabella: hát, az RSX azért megint visszakapaszkodott a kereskedés végére... Nd menjen daytradernek (se)...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.17 21:54

@POTUS: ......már megint ütik az orosz részvényeit, ezért nem tudom, hogy ki lesz a végén itt a csóró.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html