Akkorát loptak Magyarországon, hogy már az FBI nyomoz

Az FBI tanúvédelmi programja védi az USA-ban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. A férfit más okból a magyar hatóságok is keresik, de nem utaztak az USA-ba kihallgatni - írja Magyar Nemzet.
Komócsin Sándor, 2018. március 26. hétfő, 08:48
Fotó: Shutterstock

Egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban, mert az amerikai hatóságok úgy vélik, ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra - írja Magyar Nemzet.

A pénz az amerikaiak gyanúja szerint a nyertes uniós pályázatok "alkotmányos költsége", a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Az FBI-nak az a gyanúja, hogy az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A magyar férfit egyébként körözik a hazai hatóságok is, az Interpol listája alapján jelentős összegű pénzmosás gyanújával. Ennek fényében különös, hogy nem akarják kihallgatni.

A napilap birtokában lévő dokumentumok szerint az amerikai hatóságok tavaly március óta többször jelezték a magyaroknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében; a körözést ennek ellenére máig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók nem éltek a kihallgatás lehetőségével sem.

Reagált az MKB
Az MKB Bank Zrt. biztosítja az Európai Unió IV. pénzmosás megelőzési irányelvnek való megfelelést. A bank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben, valamint a kapcsolódó MNB- és NGM-rendeletben foglalt jogszabályi követelményeknek megfelelően jár el a pénzmosás megelőzési tevékenysége során. Az MKB Bank minden esetben intézkedik a pénzmosási szempontból gyanús esetek FIU részére történő bejelentése iránt, valamint a vonatkozó jogszabályban előírt egyéb intézkedéseket is mindenkor teljesíti - közölte a cikk megjelenése után az MKB Bank.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2018.03.27 11:43

@antitroll:
Túl sokat vársz egy kormányváltástól!
Fidesz is ezt ígérte hogy elszámoltat mindenkit.
Az ellenzék még korruptabb a meglátásom szerint és még ki is vannak éhhezve. Ínséges ellenzéki idők után fel kell tölteni az éléskamrákat el kell tartani a támogatókat. Pénzzel, megrendeléssel pozíciókkal stb. Így működik a rendszer.

A véleményem szerint az összes EU-s közbeszerzés kivétel nélkül manipulált. Szerintem azért is adják a pénzt hogy támogassuk az EU-t. Megvesztegetés. Itt a lové osszátok szét. Ha belegondolsz mért is kéne értelmes amúgy életképes projekteket ingyen pénzzel támogatni?
Minden EU-s projet 30-40% többe kerül mintha anélkül csinálták volna. Sőt a sok olyan van amit meg se valósítanának csak azért teszik mert erre adnak EU pénzt.
Ez kormányfüggetlen! Senki nem lesz olyan hülye hogy visszaadja(nem híja le) az EU-s pénzt csak azért mert "olcsóbban kihoztuk" vagy "igazából nincs rá szükség" .
Te se adnál vissza lovét ha nyernél egy pályázaton. Kihoznád nullára a végén megbeszélnéd a szakival hogy jól számlázzon.

Vissza a témához. Nem hiszem el hogy ennyi pénzt lehet mozgatni kivenni akár bankon vagy kp-ban. Ha esetleg kisebb összegű sztorival által volna elő Simácskáék a talán jobban elhatható lett volna a történet. (meg hát ez is hogy tudjuk hogy Simicska lapja írta meg a sztorit kétségeket ébreszt)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.03.27 11:28

@langede:
Nagyon eltértél a témától, de az információkban is le vagy maradva.
Csak annyit az orosz ügyhöz, a legutolsó információ szerint azonosították az OROSZ hekkert, aki feltörte a demokraták levelezését. Mit ad isten az orosz titkosszolgálatok alkalmazottja.
Szóval az ottani dolgok is csak most fognak igazán felpörögni. De ne offoljunk!
A lényeg, hogy a magyar nyomozóhatóság elmúlt 8 éves munkájából ne vonjál le semmi következtetést!
Csak egy példa, az Elios ügyben "nincs itt semmi bűncselekmény" eredményt produkált a magyar nyomozóhatóság.
Az OLAF-os meg leült és pár perc alatt kiderítette, hogy egy számítógépen írták az ajánlatokat és egy csomó pályázati dokumentumot.
Polt meg levélben büszke, hogy 36 OLAF jelzésből 1 azaz egy eljárásban történt elmarasztaló ítélet, de 8 darab eljutott a vádemelésig, csak hát eredménytelenül zárultak!
Most vagy az OLAF hülye, vagy Polt nézi őket annak... Van egy tippem szerinted melyik igaz...
Természetesen nem tud senki biztosat arról, mennyi az igazság az FBI által védett tanú által elmondottakban. Mint ahogy Te sem!
Figyelembe véve az ártatlanság vélelmét csak annyit tudunk, hogy irdatlan pénz tűnt el a kormánypárt(ok) sumákolásában. Ez pedig tény és Simicska tesz róla, hogy ki is derüljön, dokumentumok kerülnek elő.
Ezt a pénzt el kellett tüntetni Magyarországról. Mert nincs meg. Lehet, hogy Belize-ben, lehet, hogy Riad-ban, de fizikailag valahol van!
Ha lesz kormányváltás komoly meglepetések fognak bennetek érni, mert kitálalnak azok is, akik tudnak információkat, csak most (még) félnek. Ha nem lesz kormányváltás, akkor is kemény dolgok következnek. A Fidesz nem fogja megengedni hogy még egyszer ilyen kényes helyzetbe kerüljön. Nem, nem arra gondolok, hogy nem fognak többet lopni...!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2018.03.27 11:28

Pl "Akkorát loptak Magyarországon, hogy már az FBI nyomoz"
A napi.hu tényként állítja hogy loptak akkorát hogy....
Nem azt mondja hogy csalás gyanúja merült fel. nem tényként állítja hogy loptak.
Ha ezt rólam állítanák perelném őket. Bizonyíts az állításod vagy fizess és kérj bocsánatot.
Persze ha epidemikus méregette ölt(mint manapság) a "copy-paste" hírközlés akkor lehetetlen mindenkit beperelni. Ilyenkor helyzetekre épül ki a baráti védelmi média rendszere. Aki azonos platformon cáfol véd.
Más lehetőség ugyanis nincs a hazugság ellen nem lehet igazsággal védekezni. Az igazság nem védhető csak a hazugság cáfolható általában nagyobb hazugsággal.
Ez látjuk most a médiában mindenhol a szabad világban (nemcsak nálunk).
Kurvák kurvák ellen vizespolós sárbunyó. A hir pedig csak termék eszköz amit elő lehet állítani a pillanatnyi helyzetnek megfelelően. Szakértők tömege segíti a hírgyártást optimalizálva felhasználókra(FB, google).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2018.03.27 11:04

@matura: De igenis azt kell nézni hogy ki állítja és mi alapján!
Én is állíthatom hogy ufo-t láttam. Nem biztos hogy ugyanakkora hitelessége lenne mint ha NASA állítja ugyanezt. Ugye-ugye.
Az a helyzet hogy az újságírás egy szakma. Vannak szabályok etika. Legalábbis elméletben. A hírt két független forrásból kell leigazolni és lennie kell bizonyítéknak. A vélemény nem tény! Persze lehet véleménye az újságírónak hogy pl korrupt a kormány, de ez attól még nem válik ténnyé. Ilyenkor magánvéleményt fogalmaz meg nem pedig tényfeltárást oknyomozást végez. Előbbi szubjektív az utóbbi objektív munkát igényel.
Ha nincs bizonyíték az állítás mögött akkor az nem leközölhető hír. Különben a hitelességét veszélyezteti a hírportál. Bulvárrá válik vagy rosszabb prostivá.
(pénzért ír lejárató cikket alaptalan fabrikált sztorira alapozva)

A vége az hogy senki nem hiszel már semmit. Még akkor se ha tényleg igaz.
Ez a megvehető vélemény (sajtó-kurválkodás) igazi veszélye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.03.27 10:33

@langede: Nem azt kell nézni, hacsak nem mentegetni akarja a mentegethetetlent, hogy ki írta, hanem, hogy mit írt, már oebán is megmondta, "ne azt nézzétek, mit mondok, hanem, hogy mit teszek", na most a cikk azt nézte mit tesz megbízásából embere. Trumpos hasonlattal élve az orosz befolyásról, ha trump aláírta volna, hogy ő igénybe vette, akkor mindegy melyik sajtótermék hozza nyilvánosságra. a dolog eldőlt, csak a hülyének nézettek országában lehet vita tárgy lósa és a legfőbb jegyző által aláírt dokumentumok komolysága.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html